A pályázati lehetőségről bővebb információt ide kattintva talál!

A fiatal mezőgazdasági termelőknek a fennmaradó 10%-os támogatási összeg lehívására 2021. július 1.-augusztus 31. napja között van lehetőségük, tehát a végső határidőig már nem olyan sok van hátra!

fiatal gazda teherautó mezőgazdaság adminisztráció kockás ing

A kérelmet akkor is be kell nyújtani, ha valamiért már biztos benne a fiatal gazda, hogy nem ítélik neki az összeget – fotó: Shutterstock

Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetője arra hívta fel figyelmet, hogy fontos kötelezettség a maradék 10%-os támogatási összeg lehívása, amit legkésőbb az 5. évet követő évben tehetnek meg az érintettek. Sokan gondolják azt, hogy az esetleges mulasztások miatt inkább meg sem próbálják lehívni a maradék támogatási összeget, de aki nem nyújtja be a kérelmét, elbukhatja akár a teljes támogatást.

Mindenképp meg kell, hogy történjen a kérelem beadása, függetlenül attól, hogy érintette valamilyen szankció a gazdálkodót, és emiatt esetleg nem is kapna pénzt, akkor is szükségszerű a benyújtás, mivel annak elmulasztása a teljes támogatási összeg jogosulatlan igénybevételét jelentheti, és vissza fogják kérni!

Ezért fontos minden egyes érintett fiatal gazdának időben cselekednie, és ajánlott szakértőhöz fordulnia, hiszen aki nem jártas ezen a területen, könnyen hibázhat akár az esetleges hiánypótlások során.

Általánosságban elmondható, hogy pozitív eredményben csak azok bízhatnak, akik a negyedik évre teljesítették a vállalásukat. A szakember kitért a 2018-ban történt jogszabály-módosításokra, amely szerint a negyedik évre már nem lehet semmilyen mértékű elmaradás a vállaltaktól üzemméret tekintetében.

Érdemes megfontolni, hogy önállóan vagy szakértőre bízva történik a kérelem beadása, hiszen a támogatási összeg csupán egy töredékét jelenti, ha pályázati szakértő segítségét veszik igénybe ilyen ügyben.

A Gordius Solutions Tender Kft. ügyfelei legkésőbb augusztus 19-ig küldhetik el igényüket a kifizetési kérelemhez kapcsolódó szolgáltatásra!

Miklovicz Péter megjegyezte, hogy szakértőinknek sokszor teszik fel azt a kérdést, mikorra várható az újabb fiatal gazda pályázati lehetőség, de ezzel kapcsolatban hivatalos információ még nem található 2021. júliusában. Remélhetőleg a következő év elején be lehet már adni, bízunk benne, hogy ezzel kapcsolatban év végére konkrét információk lesznek elérhetők a gazdálkodók számára.

Érdekli a pályázati lehetőség, kíváncsi lenne, milyen eséllyel indulna a pályázaton? Díjmentes előminősítést tölthet ki itt!

Miklovicz Péter információja szerint, ha 2022-ben kiírásra kerülne a pályázat, akkor még a legutóbbi, 2017-es bírálati rendszer alapján történhet a menetrend, viszont már az új költségvetésből, ami a következő tervezési ciklust jelenti. Így ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, hivatalos közlés még nincs.

Kérdéses tehát, hogy pontosan mikor kerülhet a pályázat újra kiírásra, de a szakember véleménye szerint, aki ebben a pályázatban gondolkodik és még nincs igazából gazdálkodói háttere, annak javasolt már az első lépéseket megtennie.

Egyrészt azért, mert az egyik legfontosabb tényező, hogy már a pályázat benyújtását megelőzően rendelkezik-e a pályázó 6000 STÉ-nek megfelelő termelési potenciállal. Ennek megszerzésében és bizonyításában a Gordius Solutions Tender Kft. munkatársai tanácsokkal állnak a gazdálkodók rendelkezésére. A jelenlegi gazdaságméretének Standard Termelési Értékéről itt tájékozódhat.

A földterületek megszerzését vagy az állatállomány kiépítését célszerű valamilyen úton-módon megkezdeni, mivel mindkét esetben hosszabb átfutási idővel lehet számolni. A földforgalmi törvény vonatkozásában hosszú idővel muszáj kalkulálni, és a földbérleti lehetőségek kiaknázása is időigényes és sokszor szerencse kérdése. Tehát, ha valaki szeretne elindulni ezen a pályázaton, és jelenleg még nem végez gazdálkodói tevékenységet, akkor neki ajánlott már belevágnia, hiszen a pályázat megnyeréséhez feltétel a meglévő termelési potenciál, nyertesként már működő gazdaságát fejlesztheti tovább. – hangsúlyozta Miklovicz Péter.

Sokak számára ideálisabb választásnak bizonyul a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (VP2-6.3.1-20)” elnevezésű pályázat, amely során ugyan kisebb az igényelhető támogatás, de sokkal kevesebb a kötelező vállalások száma is. Akik úgy érzik, hogy 5 évre csak kisebb vállalásokat tennének, azoknak egyértelműen kedvezőbb ez a lehetőség, amely során 5 millió Ft szabad felhasználású, vissza nem térítendő támogatáshoz juthat az, aki egy jól megírt üzleti és pénzügyi tervet tud benyújtani. A nyertes pályázatok kiválasztása standard eljárás, azaz pontozási rangsor állítás szerint történik, a pályázati anyag kidolgozottsága alapján kerül megállapításra. A kiírás szerint a pályázat hatodik szakasza 2021. december 17-én ér véget.

Ezzel a pályázattal kapcsolatban bővebb információt itt talál.

Egyéb aktuális pályázati lehetőségekről itt tájékozódhat, és az oldalon díjmentes előminősítést is igényelhet, amely megmutatja, milyen eséllyel indulna egy-egy pályázaton!

Gordius logo

Gordius Solutions Tender Kft.
www.palyaz.hu