A borászati termékek 2021. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 30/2021. (IX. 8.) AM rendelet 2. § (3) bekezdése alapján a lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át abból a célból, hogy abból ipari vagy gyógyászati  célú nyers alkoholt készítsen – olvasható a Magyar Államkincstár közleményében.

Az intézkedés keretében kizárólag olyan borászati terméket lehet beszállítani a lepárlóüzembe, amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék első borászati termék származási bizonyítványán és ugyanazon tételre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyén is szerepel.

Borászati terméket krízislepárlás céljából lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által meghirdetett időszakban lehet. A nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről ITT lehet informálódni.

A bortermelő maximum 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából a támogatási időszakon belül.

boroshordók

A bortermelő maximum 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából – Fotó: pixabay

Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amely

  • beszállítását vagy beszállíttatását az a lepárlást kezdeményező bortermelő végzi vagy végezteti, aki  a  borászati  terméktétel végső származási bizonyítványán, és a borászati terméktétel első származási bizonyítványán mennyiségarányosan legalább 95%-ban szerepel,
  • nem tartalmaz 2021-es évjáratú borászati terméktételt,
  • rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel vagy a rendelet 4. § (3) bekezdés bb) pontjában meghatározott igazolással (azaz: a  borászati  terméktétel  tényleges  alkoholtartalmáról  kiállított  igazolás  másolata,  és  azon igazolás másolata, amely szerint a borászati terméktétel teljesíti a szőlészetről és borászatról szóló
    2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeket),
  • tényleges alkoholtartalma eléri vagy meghaladja a 11 v/v%-ot.

A krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékot a Kincstár közleményében szereplő információknak megfelelően kell jelezni a B4060 számú bejelentőlapon.