A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek és a zöldség-gyümölcs termelői szervezet társulások az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletekhez kapcsolódóan uniós támogatást, az operatív programjuk megvalósításához uniós támogatást, továbbá a TSZ-ek (termelői szervezetek) nemzeti támogatást vehetnek igénybe. Ehhez kapcsolódóan megjelent a Magyar Államkincstár közleménye.

Az operatív program megvalósításához kapcsolódó támogatás – részleges kifizetés igénylése

A részleges kifizetési kérelem a támogatás azon részének kifizetésére irányulhat, amely az operatív program keretében már elköltött összegeknek felel meg. A részleges kifizetési kérelmet 2023. november 30-ig, évi egy alkalommal lehet benyújtani a Kincstárhoz.


Hirdetés

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

A részleges kifizetései kérelem esetében a jóváhagyható támogatásnak legfeljebb a 80%-a folyósítható. A támogatási összeg ki nem fizetett részét a Kincstár az éves támogatási összeggel együtt fizeti ki.

Ezzel a lehetőséggel a TSZ-ek élhetnek.


Piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletek támogatása

A TSZ-nek, TSZT-nek (termelői szervezet társulás) a zöldszüret vagy be nem takarítási intézkedés alkalmazására vonatkozó szándékáról előzetes értesítést kell benyújtania a Kincstárhoz elektronikusan (Általános ügyintézés -> Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüpont).

A hiánytalanul kitöltött értesítést

  • zöldszüret esetén legkésőbb 5 munkanappal a beavatkozás tervezett elvégzése előtt,
  • be nem takarítás esetén az adott termék Nemzeti Irányító Hatóság (agrárpolitikáért felelős miniszter) által évente közleményben meghatározott betakarítási időszakát megelőzően küldi meg a Kincstárnak.

A TSZ-nek, TSZT-nek a piacról történő árukivonás iránti szándékát a kivonás időpontját legalább 7 nappal megelőzően értesítenie kell a Kincstárt.

A további részletek, csatoldandó dokumentumok, formanyomtatványok ITT érhetőek el.

Jogszabályi háttér: a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek operatív programjainak részletes szabályairól szóló 50/2023. (IX. 5.) AM rendelet.

Indexkép: Shutterstock