A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte, hogy a biztosítások önrésze 30 százalékról 20 százalékra csökkent, de azt is jelezték, hogy a koronavírus miatt az idén indokoltnak látnák a határidő módosítását. Javaslatukat azzal indokolták, hogy a járvány miatti korlátozások az előző évekhez képest nagyobb erőfeszítést követelnek az ügyfelektől, a falugazdászoktól és a biztosítási szakértőktől is.

Az idén 12 milliárd forintra is nőhet a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya – fotó: Pixabay

A szervezet kifogásolja emellett, hogy az agrárbiztosítási rendszer az erdőgazdálkodást és az állattenyésztést nem érinti, ezért a díjtámogatások fokozatos kiterjesztését ajánlják. Mindez nem csupán az alulbiztosított területek kockázatait mérsékelné, hanem a gazdálkodói öngondoskodást is ösztönöznéVéleményük szerint az erdőgazdálkodásban elsőnek az újtelepítésű ültetvények, az állattenyésztésben pedig a kiemelt kockázatú betegségek esetében lehetne indokolt a változás.

A biztosítási díjtámogatást 2012 januárjában vezették be, és azóta jelentősen hozzájárult a növénybiztosítások állományának emelkedéséhez. Az idén 12 milliárd forintra is nőhet a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya, amely után 5 milliárd forintnyi díjtámogatás vehető igénybe. A gazdálkodók a biztosítási módozattól függően 40 és 55 százalék körüli mértékű díjvisszatérítésre számíthatnak – írja a közleményük.