A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Baromfi állatjóléti támogatás" című (VP3-14.1.4-22 kódszámú) felhívás, olvasható a palyazat.gov.hu-n.

Az Agrárminisztérium által kiadott sajtóközleményben az áll, hogy a támogatási kérelmek benyújtására 2022. november 15. – december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. – október 15. között lesz lehetőség. Az idei évben benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egy éves támogatási időszak követ. A támogatás mostani egy éves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul, tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében, hangsúlyozta a miniszter.

Ki pályázhat?

Támogatási kérelmet azon mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

A baromfi állatjóléti támogatás november 15-től igényelhető – Fotó: Envato

Nagy István elmondta, az uniós agrártámogatási rendszerben a baromfitartók számára eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával. A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi állományok vonatkozásában toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A feltételeket az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján, az uniós előírások mentén alakították ki, fűzte hozzá.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős finanszírozás elkerülésére vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni az eddig ebből a forrásból támogatott állatjóléti tevékenységeket.  Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési Programból, majd azt követően a Stratégiai Terv pályázataiból finanszírozzák. A nemzeti baromfi állatjóléti támogatás keretei között 2022/2023 III. és IV. negyedévére kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalom-mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víz biztosítására, sem a mechanikai sérülések megelőzésére. A felhívással nem érintett intézkedések vonatkozásában a nemzeti támogatási jogcím továbbra is elérhető lesz, emelte ki Nagy István.

Támogatott tevékenységek

A) célterület: Állatsűrűségre vonatkozó kötelezettség

A kötelezettség betartása érdekében a kedvezményezett köteles a támogatásba bevont állományok esetében - az alkalmazott technológiai sajátosságok figyelembevételével – a jogszabályokban és a technológiai leírásokban előírtnál 10%-kal nagyobb férőhelyet biztosítani.

B) célterület: Mechanikai sérülés megelőzése

A kedvezményezett köteles a jogszabályi előírásokon túlmutató fajspecifikus követelmények biztosításával (pl.: több etető és itatóhely biztosítása, hosszabb ülőrúd, hőmérséklet, páratartalom, fény-előírások stb.) megelőzni a mechanikai sérülések kialakulását.

C) célterület: Takarmányozáshoz ivóvíz-minőségű víz biztosítása

A kedvezményezett köteles a jogszabályban foglalt előírásokon túlmutató vállalásokat teljesíteni.

D) célterület: Baromfiállományok alacsony toxintartalmú összetett takarmányokkal történő takarmányozása - tenyészállatok esetén

A kedvezményezett köteles gondoskodni az alacsony mikotoxintartalmú, összetett takarmányok beszerzéséről és azok etetéséről a támogatott tenyészetben.

E) célterület: Baromfiállományok alacsony toxintartalmú összetett takarmányokkal történő takarmányozása – árutermelő állományok esetén

A kedvezményezett köteles gondoskodni az alacsony mikotoxintartalmú, összetett takarmányok beszerzéséről és azok etetéséről a támogatott tenyészetben.


Az „A" és a „B" célterület ugyanazon kategória esetében, ugyanazon állomány vonatkozásában egyszerre nem választható.

További részletek, a támogatás összegével kapcsolatos információk a korábban megjelent, a felhívás tervezet alapján készült összefoglalóban olvasható.

Egyéb, állatjóléti támogatással kapcsolatos hír

Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatás 2022/2023. támogatási év II. tárgynegyedévre vonatkozó igénybevételéről. A csekély összegű támogatás iránti kérelem elektorinkus úton nyútható be a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2022. október 16. és október 31. között nyújtható be.

További pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos hírek: Pályázatok.

Indexkép: Envato