A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI.29.) FM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénybevételére jogosult az a bejelentett tenyészettel rendelkező állattartó, aki április 1-jétől április 30-áig terjedő támogatási időszakban a tenyésztő szervezet törzskönyvében nyilvántartott legalább egy tenyészkost, illetve egy tenyészbakot tenyésztésbe állított.

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a benyújtott, összesen 1709 db kérelem kapcsán már 2018. június 12-én megkezdte a támogatások kifizetését, és a mai napig a kérelmek mintegy 75%-ára hozott döntés alapján 183 millió Ft támogatási összeg kifizetéséről döntött.

A Kincstár – a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján – a támogatás végösszegének kiszámításakor az ügyfél rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretét is figyelembe vette.

A jóváhagyott támogatási összegek folyósítása – az állattartók ügyfélnyilvántartási rendszerben rögzített fizetési számlájára – folyamatos. A még folyamatban lévő bírálatok alapján az elkövetkezendő napokban további, közel 67 millió forint összegű támogatás utalására számíthatnak a gazdálkodók.

Indexkép: Shutterstock