Idén, szinte a méhészkedés minden részletére kiterjedő támogatási kört vehetnek igénybe a méhészek.
A méhészettel foglalkozó körülbelül 16 ezer honfitársunknak érdemes odafigyelni az idei pályázatokra, ugyanis szinte egész tevékenységükre kiterjedő támogatási lehetőségeket vehetnek igénybe.

 

1. Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása

Ezek közül is az első, melynek jelentkezési határideje a napokban, április 6-án jár le az egyik legrettegettebb betegség, pontosabban a betegségek egyik kiinduló forrása, a méheken élősködő atka, a Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása jelentkezési határideje. Az MVH közlemény megtalálható ezen a címen: http://www.omme.hu/portal/download/nemzetiprogram/20110121/4_2011_MVH_kozlemeny.pdf . Ugyanakkor már március 30-ig el kell juttatni az igényeket a megyei méhészeti szaktanácsadóhoz. Ezek listája itt érhető el: http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_contact&catid=24&Itemid=54


A támogatás igénybevételére a méhészeti tevékenységet végző, OMME tagsággal rendelkező őstermelő, egyéni vállalkozó, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság ill. az általuk létrehozott szövetkezet, elismert vagy előzetesen elismert termelői csoport jogosult. A támogatás alapjául a 2010. szeptember 1-jét követően kiállított gyógyszer és cukorvásárlási számlák, illetve pénzügyi teljesítést igazoló bizonylatok szolgálnak.


A támogatási kérelmet a kérelmező lakóhelye/székhelye szerint illetékes megyei méhészeti szaktanácsadóhoz kell eljuttatni postai úton vagy személyesen, aki a támogatást igénylő meghatalmazása alapján, az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) tagsági igazolás kiállítása, a hiányosan benyújtott kérelmek előzetes hiánypótlása után benyújtja azt az MVH illetékes megyei kirendeltségére.

2. Higiénikus aljdeszkák beszerzésének támogatása


Az eredményes Varroa atka elleni védekezést szolgálja az úgynevezett higiénikus aljdeszkák beszerzésének támogatása. A támogatási kérelmet az OMME központjába kell benyújtani 2011. augusztus 31-ig. Az OMME a tagsági igazolás kiállítása, a hiányosan benyújtott kérelmek előzetes hiánypótlása után azt az MVH Központi Hivatalához továbbítja. Postacím: Országos Magyar Méhészeti Egyesület, 1450 Budapest 9, Pf.: 116.

3. Méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatása

Érdemes odafigyelni a méhészeknek, mert bár augusztus 31-i határidejű a méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatása, de az OMME honlapján a múlt héten tette közzé, hogy a méhészek által csak pergető-keretnek nevezett támogatási forrás 95 százalékát már lekötötték március 22-ig a méhészek. Ezért az Egyesület arra kéri az érintetteket, hogy a fenti eszközök ezután tervezett beszerzését ütemezzék át 2011. szeptember 1. utánra, a már megvásárolt eszközök támogatási kérelmeit pedig minél előbb juttassák el az OMME Központba.


4. Méhek, anyaméhek beszerzésére szóló támogatás


Méhek, anyaméhek beszerzéséhez is lehet támogatást igényelni, s ez a méhcsaládok számának szinten tartását szolgáló támogatás. Cél a méhállomány mind állat-egészségügyi, mind genetikai szempontból megfelelő tenyészanyaggal történő pótlása. A támogatás keretösszege legfeljebb 230 000 euró/végrehajtási év. A támogatást az az érvényes OMME-tagsági viszonnyal rendelkező, méhészeti tevékenységet végző őstermelő, egyéni vállalkozó, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, és az általuk létrehozott szövetkezet, továbbá elismert vagy előzetesen elismert termelői csoport igényelheti, aki (amely) a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete tagjától minősített törzscsaládtól származó párzott, petéző méhanyát és/vagy párzatlan méhanyát és/vagy anyabölcsőt vásárol. (MVH)