Lassan eljön a téli nyugalmi időszak a mezőgazdasági munkák tekintetében is. Azonban az év végéig van még megoldandó feladat, melyekből néhány a támogatásokat is érinti – írja a nak.hu.

tél

Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges – fotó: pixabay.com

A nitrátérzékeny, illetve a VP AKG-ba bevitt területek vonatkozásában be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel.

Mit nem lehet tenni a nitrátérzékeny területeken november 30. és február 15. között?

  • Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Ebben az esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.
  • Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem. Ezen túlmenően ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal – s trágyázni sem -, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet. A trágyázás esetében figyeljünk arra, hogy a 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát, valamint a bármely területre kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni. Továbbá 17%-nál meredekebb lejtésű területre trágya nem juttatható ki. Könnyen oldódó nitrogéntrágya esetén ősszel a vetésnek 15 napon belül be kell következnie a kimosódási veszteségek csökkentése érdekében.
  • Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett a trágyázási tilalmi időszakban kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet (Nitrátrendelet) 1. számú melléklete nyújt iránymutatást
– olvasható a nak.hu cikkében.

A legeltetés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amennyiben ez a terület egyben Natura 2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31.-április 23. között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.

A leírt szabályok a Feltételesség Jogszabályban Foglalt Követelményeinek (JFGK) is a része, tehát, ha a gazdálkodó ellenőrzést kap Feltételességben, s ott meg nem felelés kerül megállapításra, úgy az valamennyi érintett támogatási összegére kihatással lehet.

A NAK fontosnak tartja kiemelni, hogy amennyiben egy gazdálkodó ez évre már lezárta tevékenységét, úgy mielőbb keresse meg falugazdászát, szaktanácsadóját annak érdekében, hogy az AKG/ÖKO/Natura 2000/AÖP adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítse.

Ne várjon senki januárig, hiszen a feladat most a korábbiaknál szélesebb körű és időigényesebb – tanácsolja a NAK.