A Mezőgazdaság és Vidék című német hetilap főszerkesztő-helyettese, Matthias Schulze Steinmann szerint az EU költségvetésének jelenleg közel egyharmadát kitevő, évi 42 milliárd eurós agrár-költségvetésének 2020 utáni elosztása óriási jelentőséggel bír, különösen ha a kártyákat újrakeverés után osztják el – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

Egy bizonyos: a jelenleginél senki sem akar kevesebbet kapni, ezért nagy nyomás nehezedik a költségvetésre. Az új elosztás elsősorban azoknak a kistermelőknek fontos, akik számára a támogatás megvonása vagy drasztikus csökkentése a termeléssel való kényszerű felhagyást jelentheti.

termelő

A kistermelők vannak a leginkább kiszolgáltatva a támogatásoknak– fotó: Shutterstock

Az újraelosztásnál több tényező súlyosan esik latba, pl. az Egyesült Királyságnak, mint az EU egyik legnagyobb nettó befizetőjének kiesése, valamint egyes tagországok magas eladósodottsága. A klímaváltozás fenyegetése tovább bonyolítja a helyzetet. Ha pedig Trump elnök magasabb hozzájárulást harcol ki Európától a NATO katonai kiadásaira, akkor újabb pénzforrások úszhatnak el, mivel azokat valószínűleg a mezőgazdaságtól fogják elvonni. A környezetvédők is elsősorban (a két pillér közötti átcsoportosításokkal) a mezőgazdaságra szánt pénzek felé kacsintgatnak, különösen Németországban. És akkor még nem beszéltünk a menekültválság kezeléséről. A külső határok védelme, a menekültek regisztrációja és integrációja, és egy hatékony menekültügyi rendszer felépítése nagy költséget jelent a Közösségnek.

Ez azt jelenti, hogy a gazdák komoly összecsapások elé néznek. Minél kevesebb lesz a rendelkezésre álló pénz, annál jobban kiéleződik a harc annak elosztásáért.