Zajlik az Egységes kérelem beadási időszaka, mely kérelemben több területalapon igényelhető támogatási és/vagy kifizetési igény is benyújtható. Ezek közé tartozik a NATURA 2000 gyepterületek kompenzációs támogatása is. Most van tehát lehetőségünk eldönteni, hogy igényeljük-e a megemelt hektáronkénti 115 euró/ha támogatási összeget (átváltási árfolyam 369,19 Ft) - olvasható a nak.hu cikkében.

legeltetés

A legeltethető állatfajok: juh, kecske, szarvasmarha, szamár, ló és bivaly  – fotó: pixabay.com

Kötelezően betartandó előírások

Lényeges tudnivaló, hogy vannak olyan jogszabály által rögzített, - egyébként a támogatásokhoz kapcsolódóan a Kölcsönös Megfeleltetés részeként is elvárt  - kötelező előírások, amelyeket a támogatás igénylése nélkül is be kell tartani.  Be nem tartásuk esetén a vonatkozó támogatási összegek csökkentésére lehet számítani.

Ezek az előírások a következők:

 • A gyepterületeket kaszálással illetve legeltetéssel kell hasznosítani. A legeltethető állatfajok: juh, kecske, szarvasmarha, szamár, ló és bivaly. Legeltetés során fontos, hogy a gyepterületet ne legeltessük túl, azaz a gyeptakaró foltokban ne ritkuljon ki.
 • A kaszálást  vadriasztó lánc használatával a kaszálandó terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől, az ott élő állatok zárványterületre szorítása nélkül kell elvégezni. A terület legalább 5, legfeljebb 10%-át nümine egyes kaszálásnál változó helyen kaszálatlanul kell hagyni. A kaszálás tervezett időpontját a működési terület szerinti nemzeti park igazgatóságnak a tevékenység megkezdése előtt legalább öt munkanappal írásban be kell jelenteni. Tilos a szálas takarmány tárolása a kaszálást követő 30 napon túl.
 • Tilos a gazdálkodási tevékenység során a gyepfelszín maradandó károsítása.
 • Trágya kiszórása tilos - a tápanyag-utánpótlás csak a legelő állatok által elhullajtott ürülékből eredhet.
 • Tilos a belvíz gyepterületről történő elvezetése és a gyepterület öntözése.
 • Napnyugtától napkeltéig tilos a gépi munkavégzés.
 • A nád irtásához, valamint október 31. és április 23. között történő legeltetéshez engedély szükséges.
 • A vadászati hatóság engedélye szükséges vadgazdálkodási létesítmények, berendezések kialakításához.
 • Meg kell akadályozni az inváziós és termőhely-idegen növényfajok megtelepedését és terjedését. Ez történhet mechanikus védekezéssel vagy speciális növényvédőszer-kijuttatással, ezen a technológián túl egyéb vegyszerhasználat tilos.


Ha a fentiek egyébként is elvártak, akkor mit is kell tenni a támogatásért?

 • Jogszerű földhasználattal kell rendelkezni az év minden napjára
 • Az érintett területekre Gazdálkodási Naplót kell vezetni
 • Egyszer kötelező képzésen kell részt vennie a Vidékfejlesztési Program részeként, ha az UMVP keretében nem volt.

A Kölcsönös Megfeleltetés rendszere, valamint a minimumkövetelmények betartása (gyommentes állapot) egyébként is kötelező a területalapon nyújtott támogatások esetében, tehát nem plusz elvárás.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

FONTOS!

Amennyiben a NATURA 2000 gyep egyben AKG-ban is támogatott, úgy feltétlenül igényeljük le a NATURA 2000 támogatást, mert adott Natura2000 gyepterületre vonatkozó agrár-környezetgazdálkodási kifizetés támogatási összege a NATURA 2000 gyepterület kompenzációs támogatás összegével csökkentésre kerül, függetlenül attól, hogy az adott évben a kedvezményezett igényelt-e az érintett területre NATURA 2000 gyepterület kompenzációs támogatást.

Továbbá az AKG előírás miatt rendelkeznie kell 0,2 AE/AKG-ba bevitt gyepterületnek megfelelő mértékű legeltethető állatállománnyal - hívja fel az érintettek figyelmét a NAK.