A támogatásra azok a gazdálkodók tarthatnak igényt, akik minimum 3, legalább 8 hónapos, hús- vagy kettős hasznosítású, ENAR nyilvántartásban szereplő tehenet tartanak. Állatorvos által igazoltan gümőkór-, brucellózis- és leukózismentesnek kell lenniük azoknak a tenyészetnek. Az is feltétel, hogy jellemzően hústermelés céljából neveljék a borjakat. Hat hónapig folyamatosan tenyészetben kell tartani a teheneket a kérelem postára adását követően.

Abban az esetben kérhető támogatás, ha a termelő az állattenyésztési törvényben foglaltaknak tenyészbikát vagy mélyhűtött szaporítóanyagot használ. Kitétel az is, hogy az állatok legalább 30 százaléka 2011. január 1. és 2011. december 31. között elljen. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központi adatbázisába a fedeztetéseket, pároztatásokat, termékenyítéseket és embrióátültetéseket minden esetben be kell, kellett jelenteni.

Munkanaponként 1 százalékkal csökkentik a kérelmek késedelmes beérkezésekor a támogatás összegét. Vis maior bejelentő lappal együtt sem nyújtható be támogatási kérelem 25 naptári napon túl.