A minőségrendszerek keretében előállított termékek magasabb minőséget képviselnek, mint a jogszabályok által támasztott minimum követelményeknek megfelelő, más, hasonló termékek. Minőségrendszerekben való részvétel elősegítheti az elsődleges mezőgazdasági termelők élelmiszer-láncba való integrálását – olvasható a nem régen megjelent "Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége" című pályázati felhívás tervezetének bevezetőjében.
vöröshagyma
A minőségrendszerek keretében előállított termékek magasabb minőséget képviselnek – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az intézkedés célja elősegíteni, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. A magasabb hozzáadott értékű és minőségű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségrendszerekben való részvételének ösztönzése azáltal, hogy támogatást biztosít az elismert minőségrendszerek EU-n belül megvalósuló tájékoztatási és promóciós tevékenységéhez.
Támogatási kérelmet a minőségrendszernek megfelelő terméket előállítók csoportjai és a minőségrendszer előírásainak megfelelő terméket előállítókat összefogó, minőségrendszert működtető szervezetek nyújthatnak be, tehát:
  • elismert szakmaközi szervezetek,
  • termelői csoportok, termelői szervezetek, termelői integrációs szervezetek,
  • a minőségrendszer előírásainak megfelelő terméket előállítókat összefogó és minőségrendszert működtető szervezetek.
A felhívást már korábban beharangozta a Dr. Viski József, az Agárminisztérium helyettes államtitkára, erről és a most megjelenő további pályázati kiírásokról ITT írtunk.