Lehetőség nyílik a 2020 után benyújtott építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelni a megnövekedett építőanyag árak miatti beruházási költségnövekedés ellensúlyozására, írta meg a hirado.hu.

Erről a lehetőségről korábban mi is beszámoltunk, amikor Viski Józsefet, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát kérdeztük a beadott mezőgazdasági pályázatok elbírálásának folyamatáról.


Az építőanyagok árainak ugrásszerű megemelkedése kapcsán néhány szám: 2021. első öt hónapjában 2020 év végéhez képest a hideg padlóburkolatoknál 9 százalékos, a tetőcserepeknél 11, a beton esetében 12 százalékos, a gipszkarton esetében 23 százalékos, a hőszigetelő anyagoknál 47 százalékos, míg a faanyagoknál 72 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség tavaly év végén további 10-20 százalékos áremelkedést prognosztizált 2022-re.

A mezőgazdasági pályázatok megvalósítását az is nehézkessé teszi, hogy hosszú az elbírálási ideje egy-egy pályázatnak. Az akár néhány hónap alatt (egy évről nem is beszélve!) bekövetkező óriási árváltozások miatt a tervezett költségvetésnek megfelelően a pályázók közül sokan nem tudják megvalósítani a beruházásaikat. A Vidékfejlesztési Program támogatásaiból többnyire így is csak a teljes beruházás maximum 50 %-át lehet finanszírozni, az építési alapanyagok árainak emelkedésével pedig szinte lehetetlen lépést tartani, és a tervezett költségkeretből kihozni a beruházást, mert az 50% akár 30%-ig csökkenhetett. A pályázatok megvalósítása során a műszaki tartalom csökkentésére általában nincs lehetőség, így sokszor nincs más választás, mint lemondani az elnyert pályázat megvalósításáról.

Emelkedik az építőanyagok ára

Az építőanyagok árának ugrásszerű emelkedése miatt bukhatnak be az építési beruházást tartalmazó pályázatok – Fotó: Pixabay

Ezt a tendenciát állítaná meg az új lehetőség

A december közepén kihirdetett új szabályozás értelmében a 2020 után benyújtott pályázatok esetében, amelyek építési beruházást tartalmaznak, kompenzációra tarthatnak számot a pályázók a építőanyagárak megnövekedése miatti beruházásiköltség-emelkedés ellensúlyozására.

Várható, hogy az 50-100 millió forint feletti projektösszegű építési beruházásoknál a gazdaságok nem esnek el a korábban megnyert pályázati támogatások tetemes részétől az áremelkedések miatt. Akik élni szeretnének a lehetőséggel, azoknak kezdeményezniük kell a támogatói okirat módosítását, illetve arra számíthatnak, hogy sok költségtételt kell majd változtatniuk.

A támogatás legfeljebb a változás bejelentésekor alkalmazandó Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) meghatározott vonatkozó referenciaárak alapján számított, az építési projektelem költségére jutó támogatás összegéig növelhető. A támogatási kérelem benyújtásakor megadott ÉNGY-s költségek a változás bejelentésekor aktuális ÉNGY-s referenciaárakra emelhetők és a különbözetre támogatás vehető igénybe, olvasható a MOSZ honlapján.

A támogatás növelését egy alkalommal lehet kezdeményezni, elfogadásról az irányító hatóság dönt.

A decemberi szabályozás értelmében módosult a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet, kiegészült az 57/K. §-sal, illetve a rendelet 66. alcíme a 201/ZC. §-sal.