A kormany.hu-n megjelentek az egységes kérelem beadásához kapcsolódó jogszabálytervezetek.

Az egységes kérelem (EK) rendelettervezet szerint az EK benyújtásának határideje: június 10.

Az alábbiakban elérhetőek az egyes programokhoz kapcsolódó jogszabálytervezetek:

Az Agro-ökológiai Program kapcsán fontos változás a megjelent rendelettervezet szerint az előző évhez képest, hogy kibővültek/módosultak a gyepterületekre vonatkozó gyakorlatok:

Az AÖP 2024-ben érvényes szabályairól készült egy szakmai összefoglaló is, amely ITT érhető el. Az összefoglaló szerint az idei változások számos gyakorlatot érintenek, de a legfontosabb a Gazdálkodási Napló vezetésére vonatkozó változás.


A gazdálkodóknak az egységes kérelem rendelet szerinti adatszolgáltatásnak kell majd eleget tenniük. Ez azt jelenti, hogy a termelő valóban csak a legszükségesebb, az AÖP gyakorlatok szempontjából releváns adatokat mutassa be az Egységes Kérelem felületén – egyrészt az agrotechnikai műveletek keretében, másrészt egy újonnan létrehozott, egyszerűsített növényvédelmi kezelés kimutatáson keresztül.

Hirdetés

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Utóbbit akár év végén, egyszerre is feltöltheti majd a termelő az EK felületre. Természetesen azok a termelők, akik mégis a hagyományos gazdálkodási naplót, eGN-t (elektronikus gazdálkodási napló) vagy elektronikus permetezési naplót kötelesek vezetni, felhasználhatják azt az AÖP-ös adatszolgáltatás teljesítésére. Ez esetben ugyanúgy igaz, hogy az év végén az elektronikus adatszolgáltatásnak meg kell történnie: akár a szokásos módon a Nébih irányába történő adatfeltöltéssel – hiszen a Nébih hivatalból átadja az adatokat a Kincstárnak -, akár az EK felületen (kap.mnvh.eu).

Az alapszintű-jövedelemtámogatásra vonatkozó 2024-2027. évi támogatási keretösszegek (euró), illetve fajlagos támogatási összegek (euró/hektár):

Az újraelosztó támogatásra vonatkozó 2024-2027. évi támogatási keretösszegek (euró), illetve fajlagos támogatási összegek (euró/hektár):

Az egyes termeléshez kötött közvetlen támogatásokra vonatkozó 2024–2027. évi támogatási keretösszegek és fajlagos minimum és maximum értékek (euró):

A fenti információkat a megjelent rendelet-tervezetek alapján közöljük, nem tekinthetőek véglegesnek!

Indexkép: Pixabay