A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló rendelet alapján az állattartó (kérelmező) – apaállatok esetén a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására a 2022. október 1. és október 31. közötti időszakban vissza nem térítendő támogatást igényelhet - a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében.

Mi után igényelhető és mekkora támogatás?

  • Az állattartó a tenyészetében lévő anyajuh minden megkezdett ötven egyedszáma után egy tenyészkos, és/vagy anyakecske minden megkezdett ötven egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást.
  • Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás.
  • Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás.

A támogatás mértéke

A támogatási időszakban (2022. április 1-jétől szeptember 30-áig terjedő időszakban) megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

a) apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,

b) az „A" törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,

c) a „K" köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A válságtámogatási kérelem benyújtása

A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton 2022. október 1. és 2022. október 31. között nyújható be (a munkaszüneti napok miatt a határidő november 2.), itt:

Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás → Válságtámogatás – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása menüpont.

További részletek a Kincstár közleményében.

Indexkép: Pixabay