A kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a Megújuló vidék - megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián.

zöldítés

A kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban – fotó: pixabay.com

Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években

Elmondta, a kormány továbbra is folytatja a 2020-2021-ben megkezdett Megújuló vidék - megújuló agrárium elnevezésű agrárpolitikáját.

Azaz a közös uniós agrárpolitika nemzeti kiegészítő finanszírozását 2027-ig 80 százalékra emeli

- fogalmazott hozzátéve, hogy ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak.

Hozzátette, ugyan a közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években.

A kormány kiemelt célja a fiatalok ösztönzése

Hangsúlyozta: sikerrel tudott a kormány egyensúlyt teremteni a magyar gazdaságfejlesztési célok és az uniós zöld elvárások között, a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre, tudásátadásra. Hangsúlyozta, utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt fontos.

A kormány kiemelt célja ugyanis, a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben, tovább vigyék a családi vállalkozásokat

- mondta.

A Megújuló vidék - megújuló agrárium szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.