A zöldségek és gyümölcsök egészségesek. Ezt már gyerekkorunk óta jól tudjuk. Azonban azzal már ritkábban foglalkozunk, hogy milyen forrásból szerezzük be őket. Pedig sajnos még az is előfordulhat, hogy jóval többet ártunk magunknak a fogyasztásukkal, mint amennyit használunk.

A piszkos 12

A brit kormány ellenőrzi az élelmiszerekben található növényvédő szerek nyomait, mely alapján egy nonprofit szervezet, a Peticide Action Network (PAN) azonosítja azt a 12 gyümölcsöt és zöldséget, amelyekben a legmagasabb a vegyi anyagok mennyisége.

Sajnos a friss gyümölcsök és zöldségek nagy többsége nyomokban tartalmaz növényvédő szereket és úgynevezett "örökké tartó vegyi anyagokat". Ez az elnevezés a perfluoralkil és polifluoralkil anyagokra (PFAS) utal, amelyek erős szén-fluor kötéseik miatt rendkívül tartósan megmaradnak - tudjuk meg az ujszo.hu írásásból. Ezért az emberek és állatok szervezetében, valamint a környezetben több évig is jelen vannak, és idővel felhalmozódhatnak.

A vizsgált gyümölcsök és zöldségek listája rendszeresen változik. Azonban nem csak a gyümölcsök és zöldségek jelentik az egyetlen problémát, hiszen a tojás, a hal, a tenger gyümölcsei és a hús esetében is nagyon fontos, hogy mivel lehet szennyezve. Habár sokan a zöldségek és gyümölcsök leöblítésével próbálják csökkenteni a peszticid szennyezést, a legtöbb esetben a vegyi anyagok a gyümölcsben vannak. Az öblítés csak akkor hatékony, ha a vegyi anyagok a zöldség-gyümölcs felszínén vannak, mivel a PFAS-ok vízben oldódnak.

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) „Piszkos tizenkettőként" ismert listájának első helyén a szamóca áll, melyet a spenót, a kelkáposzta, a szőlő, az őszibarack, a körte, a nektarin, az alma, az paprika, a cseresznye, az áfonya és a zöldbab követ.

A tudósok 54 peszticid nyomára bukkantak a minták közel 80%-ában, és az esetek többségében két vagy több növényvédőszer maradvány jelenlétét is kimutatták. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen forrásból származó zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Így minden esetben győződjünk meg róla, hogy honnan származik a megvásárolni kívánt zöldség és gyümölcs, és ott mikor és mivel kezelték.

A tökéletes és persze a legbiztonságosabb megoldás, ha a zöldségeket és gyümölcsöket a saját kertjünkben termesztjük, hiszen akkor pontosan tudjuk, mikor és mivel volt, illetve nem volt kezelve az adott növény.

Ne mondj le a szamócáról

A szamóca nem csak finom, de nagyon egészséges is, így hát nem érdemes lemondani róla. Ráadásul a kertünkben is igazán egyszerűen megterem, így biztonsággal fogyaszthatjuk. Amikor itt a tavasz, és vele a fagymentes időszakok, eljött az idő a szamóca kiültetésére. Mivel a szamóca naponta legalább 6 órán át igényli a napfényt, a kert napos területét válasszuk ki számára. A szamóca indákat növeszt, amelyek gyökeret eresztenek és ezekből új szamóca növények növekednek majd, így akkora területet keressünk számára, ahol kedvére tud szaporodni.


zöldség gyümölcs

Legyen saját szamóca a kertedben. Fotó: Shutterstock

A szamóca nem válogatós, ha talajról van szó. A leginkább azonban a jó vízelvezetésű, agyagos talajt kedveli. Nagyon fontos, hogy még jóval az ültetés előtt keverjünk a talajba komposztot vagy trágyát. A szamóca számára a magaságyás is kiváló megoldás, hiszen ott jóval egyszerűbb megoldani a vízelvezetést. Akár ősszel is kiültethetjük a magaságyba a szamócát, hiszen a palánták jól áttelelnek, majd tavasszal gyorsan fejlődésnek indulnak.

Fontos, hogy ha már van földi eper a kertünkben, a palántákat soha ne azok mellé ültessük. Amúgy is érdemes a régi növényeket is minden évben áttelepíteni, mert úgy sokkal ízletesebb és gazdagabb lesz a termés. A szamóca szeret elterülni a talajon, így ehhez mérten kell számára területet biztosítanunk. A palántákat egymástól 45-60 centiméterre ültessük, így elegendő hely jut számukra a növekedéshez, és az indáik is el fognak férni. A sorok között is érdemes 60 cm-es távolságot hagyni, mert így jóval egyszerűbbé válik az öntözés és a növény gondozása.

A palánta számára olyan mély lyukat készítsünk, amelyben kényelmesen elfér a gyökérzete. A levelei a föld felett maradjanak, nem kell túl mélyre ültetni. A szamóca szereti a vizet, így alaposan öntözzük meg az ültetést követően.

Az ágyásokat megéri mulcsozni, hogy meg tudjuk őrizni a talaj nedvességtartalmát, és csökkentsük a gyomok mennyiségét. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és gyomtalanítsuk a szamócát. Ha kellően meleg az idő, és elegendő napfény jut a növénynek, akkor a virág megtermékenyítése után csak egy hónapot kell várnunk, hogy falatozhassunk belőle.

A szamóca évelő növény, és az enyhe teleket könnyedén átvészeli. Azonban, amikor a hőmérséklet tartósan -5 Celsius-fok körül alakul, fontos, hogy védjük a fagytól. Még tél előtt vágjuk vissza a lombját, majd takarjuk be a növényt szalmával, vagy más talajtakaróval. Ezt csak akkor távolítsuk el, amikor már elmúltak a fagyok. A szamócára a szürke penész, a poros lisztharmat, a japán bogarak, a pókatkák és a csigák jelentenek veszélyt. Ha azonban szorgalmasan gyomtalanítunk, akkor jóval kevesebb kártevő és betegség leselkedhet a gyümölcsünkre.

Amikor beértek a szamócák, ne tépjük, hanem vágjuk le azokat, mert így egészen biztosan nem teszünk kárt a növényben. A szamóca gyorsan romlik, így csak annyit szedjünk le, amennyit éppen elfogyasztunk, vagy készítsünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy egyéb finomságot. Akár le is fagyaszthatjuk, és természetes jégkockaként tehetjük az italainkba.