Egy friss, nagyszabású kutatás szerint az egészséges táplálkozás nemcsak a derékbőségednek tesz jót, hanem az agyadnak is! Kínai kutatók amerikai résztvevők adatait elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy különösen az alternatív mediterrán étrend (aMED) követése összefügg az Alzheimer-kór miatti halálozás csökkenésével és a kognitív hanyatlás megelőzésével.

Hogyan készült a kutatás?

A tanulmány két részre bontva elemezte az adatokat. Az első szakaszban több mint 27.000 résztvevő étkezési szokásait vetették össze az Alzheimer-kór miatti halálozási adatokkal. A másodikban körülbelül 2700 ember kognitív teljesítményét mérték különböző tesztekkel – memóriát, verbális készségeket és végrehajtó funkciókat vizsgálva.

Az alanyok étrendjét 24 órára vonatkozó, önbevallásos adatok alapján állapították meg, és pontszámokat rendeltek hozzá ötféle táplálkozási modell szerint: a Healthy Eating Index, aMED, DASH, MIND és hPDI rendszerekkel.

Mit mutattak az eredmények?

A mediterrán étrend pontszámai szoros kapcsolatban álltak az Alzheimer-kór miatti halálozás csökkenésével: a legmagasabb pontszámokat elérők esetében ez 28%-kal alacsonyabb volt, míg a mérsékelt kognitív hanyatlás kockázata 31%-kal csökkent. Más étrendi minták – például a MIND vagy DASH – szintén 11–19%-os kockázatcsökkenést mutattak.

És a kutatás gyenge pontjai?

A tudósok nem titkolják, hogy a 24 órás étrendi visszaemlékezések pontatlanok lehetnek, és a halálozási statisztikák is torzulhatnak. Ráadásul az eredmények amerikai alanyokon alapulnak, így más országokra kevésbé lehet általánosítani.

Mit érdemes megfogadni?

A kutatás megerősíti, hogy az olyan étrendek, mint a mediterrán, DASH vagy MIND, valóban kulcsszerepet játszhatnak az agy egészségének megőrzésében. A sok zöldség, gyümölcs, hal, diófélék és az olívaolaj fogyasztása mellett érdemes kerülni a feldolgozott ételeket és a cukrot. Ráadásul az étkezés mellett a mozgás, alvás és stresszkezelés is döntő tényezők.

Forrás: eatingwell.com

Indexkép: Shutterstock