A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) közleményében azt írja, hogy az elmúlt időszakban a horgászok, a horgászszervezetek és a médiumok részéről is megszaporodtak a jövő évet, annak díj- és szabályozási változásait érintően a kérdések, számos médium részéről pedig az elképesztő találgatások. Ezért a Mohosz most beszámolt a tervezési, döntési folyamatok jelenlegi állásáról, választ adva a legfontosabb kérdésekre.

1. Az állami horgászokmányok és szövetségi hozzájárulás díjának változása

A díjak a 2024. évben nem változnak, miként ez a tény a július 24-i agrárminisztériumi sajtótájékoztatón a miniszter és a Mohosz elnöke részéről már egyaránt bejelentésre került.

2. A Magyar Horgászkártya jövője

Az öt éve kiadott első horgászkártyák 2024. 01. 31-én járnak le. Az új kártyák a tervek szerint változatlan feltételek, érvényességi idő mellett és ennyi év után is változatlan áron kerülnek majd kiadásra a horgásznyilvántartási adatok megújítása, ennek keretében azok tervezett automatikus központi adategyeztetése után. A megújult arculatú kártya a sikeres adategyeztetés után elektronikus változatban azonnal bekerül a horgász személyi profiljába, majd a plasztikalapú kivitelben a megszokott rendben postázásra kerül a horgász által megadott címre, amely lehet egy horgászszervezet címe is. Az érvényes horgászkártya és állami horgászjegy az együttes feltétele a szintén megújuló horgász balesetbiztosításnak is, melynek költségfedezetét a jelzett horgászokmányok együttesen tartalmazzák.


3. Éves horgászrendi változások, halelviteli korlátozások

A Mohosz – az egyes rémhírekkel ellentétben – nem tervezi a jelenlegi halelviteli szabályok további szigorítását vagy a tilalmi idő meghosszabbítását. A horgászszövetség az „álproblémát" érzékeltetve egyben megjegyezni kívánja, hogy tavaly a horgászok kevesebb mint 0,5%-a érte el a lehetséges halelviteli maximumot. Az Országos Horgászrend az elmúlt hetekben szintén ezen szellemben került előkészítésre, és az lényeges változtatást, főleg szigorítást az előterjesztői szándék szerint várhatóan szintén nem fog tartalmazni.

4. Mire szolgálnak a horgászturisztikai kérdőívek

A Mohosz a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársága felkérésére, az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda szakmai közreműködésével a horgászturizmus fejlesztése érdekében új Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiát (NHTS) készít, s e munka sikeréhez elengedhetetlen a horgászok, valamint a horgászszervezetek véleményének, valamint a kiinduló helyzetnek az ismerete. Ezen információk megszerzése érdekében készítették el a két kérdőívet, amire eddig több mint 500 szervezet és 2500 horgász véleménye érkezett be, amit ezúton is megköszön a Mohosz. A horgászkérdőív kitöltéséhez kapcsolódik egy nyereményjáték is, melyben jelentős nyeremények kerülnek kisorsolásra. Az eredményeket az október 26-i, az NHTS tervezetét bemutató horgászturisztikai konferencián fogják bemutatni abban a reményben, hogy a kormányzat részéről hamarosan zöldutat kaphatnak majd tervezett és már évek óta nagyon várt hálózatos horgászturisztikai fejlesztések is.

A végleges döntéseket a szükséges jogszabályok esetében az Országgyűlés és az agrártárca, a horgászszövetségi hatáskörű témák esetében a Mohosz Választmánya fogja meghozni. Ez utóbbi eseményre szintén október 26-án kerül sor, ezt követően a horgászokat érintő döntésekről újabb tájékoztatást adnak ki.