Laudis Egy-egy kultúrában több növényvédelmi feladathoz kell hatékony megoldást biztosító készítmény, így ezek együttes ajánlása kézenfekvő rendezési elv a csomag kialakításakor. Erre példa a BAYER új technológiai csomagja, a LAUDIS SMART®, amely 7,5 ha kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica (vagy más, okiratban engedélyezett kultúra) kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál.

1. Biztonságos kukorica gyomirtás: LAUDIS®

A BAYER a kezelt területeket tekintve Magyarországon 15 éve piacvezető* a kukorica gyomirtásban. Ez az eredmény nagyban a sokoldalú LAUDIS® egyedülálló hatékonyságának és szelektivitásának köszönhető. Méltán lett a magyar termelők első számú kukorica gyomirtó szere, hiszen biztonságosan felhasználható takarmány-, siló-, hibrid-, popcorn-, waxy- és csemegekukoricában egyaránt. A jól ismert és jól bevált LAUDIS® évek óta eredményesen segíti a gazdálkodókat abban, hogy még kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá tegyék kukorica termesztésüket.

kukorica gyomirtás

A LAUDIS® tembotrion hatóanyaga szinte azonnal kifejti hatását, a megcélzott gyomnövények kifehérednek és elpusztulnak. Egyedi összetételének köszönhetően gyorsan felszívódik, a kezelést követő 1 órán belül teljesen esőállóvá válik. Az izoxadifen-etil széfener jóvoltából a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények között is biztonságosan alkalmazható. Ennek hiányában a napfény UV sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak A LAUDIS® hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok széles köre ellen.

Érzékeny egyszikűek: kakaslábfű, muhar-félék, cirok-félék magról kelt egyedei, cérnaköles, vadköles (Panicum miliaceum).

Érzékeny kétszikűek: parlagfű, disznóparéj-félék, libatop-félék, szerbtövisfélék, csattanó maszlag, fekete csucsor, mezei acat, selyemmályva, vadkender, árvakelésű napraforgó, keserűfű-félék.

Részleges hatás: ugari szulákpohánka, mezei árvácska, sövényszulák, tarackbúza, évelő fenyércirok.

Dózisa: gyomosodástól függően 1,75 – 2,25 l/ha

2. Egészséges kukorica állomány: PROPULSE®

Az elmúlt években a PROPULSE® sikeresen bizonyította, hogy az olajos növényekben (repce, napraforgó) a legfontosabb betegségek ellen megbízható védelmet ad, mindig lehet rá számítani.

Az intenzív kukorica termesztésben már helyett kapott a gombaölő szeres védekezés is. Jó hír, hogy a PROPULSE® hatékonyan alkalmazható a takarmány-, csemege-, és vetőmag kukoricában a szármegnyúlás kezdetétől (BBCH 30) a virágzás végéig (BBCH 69) különböző levélbetegségek, illetve a lombozatot és a csövet támadó, termésveszteséget okozó betegségek ellen.

A PROPULSE® kedvező élettani hatással is segíti a termesztők munkáját. A protiokonazol hatóanyag növeli a klorofill B tartalmat és így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást eredményez a kezelt növényekben. A fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. A hőstresszben lévő növényben bezárult légzőnyílásai és az így kialakult relatív széndioxid hiány miatt szabadgyökök képződnek, amik romboló hatásúak a növény belső enzimrendszerére. A fluopiram segíti a fotorendszerben elnyelődő, de energiájukat cukorképződéshez felhasználni nem képes elektronok lekötését így védi a növényt az oxidatív stressztől. Emellett csökkenti a növények hőmérsékletét, ami szintén fotoszintézis aktivitás növekedést eredményez. A készítmény a betegségeket megelőző és gyógyító hatása mellett tehát kedvező, termést növelő élettani hatásokkal is rendelkezik.

Dózisa: 0,8 – 1,0 l/ha

3. Kártevők elleni védelem: DECIS MEGA®

A DECIS MEGA® – mely több, mint 40 növénykultúrában felhasználható – kukoricában és csemegekukoricában a szemfejlődés időszakában (BBCH 75) a kukoricamoly fiatal hernyói elleni védekezésre alkalmazható. A készítmény a repülő imágók ellen is hatékony, használatával már a kukoricamoly tojásrakását is megelőzhetjük.

• Dózisa: 0,2 l/ha

A technológiai csomag összetétele:

3 x 5 liter LAUDIS®

1 x 5 liter PROPULSE®

1 x 1 liter DECIS MEGA®

A LAUDIS SMART® minden összetevője II. forgalmazási kategóriába tartozik.

Aki szeretné, hogy továbbra is jó kezekben legyen a kukoricája, válassza a BAYER jól bevált növényvédelmi megoldásait, válassza a LAUDIS SMART® CSOMAGOT!

Bővebb információkat itt talál.

*Kleffmann kutatási eredményei.