Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.

A növénytermesztés terén is új lehetőségek nyílnak meg, amelyek középpontjában a jövedelmezőség és a termésbiztonság továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik. Az agráriumban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a technológiák és módszerek, amelyek lehetővé teszik a termelékenység növelését, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat.

vetőmag

Kulcsfontosságú a jövedelmezőség – fotó: RAGT

Az elmúlt évek szélsőségeinek köszönhetően egyre kiszámíthatatlanabbá vált a kukoricatermesztés. Kevesebb, mint tíz év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb termésrekordok is megdőltek.

Az OpLit termékcsaládon keresztül az RAGT azonosította a portfóliója legellenállóbb kukoricahibridjeit. Ezek a hibridek kedvező években csúcstermésre képesek, de a nehéz években is jól alkalmazkodnak. Ezáltal képesek mérsékelni a veszteségeket, amit a tavaszi hirtelen lehűlések, száraz, magas hőmérsékletű nyarak vagy a szélviharok okozhatnak.

oplit

A RAGT által végzett kísérletekben, különösen a stresszes körülmények között, az OpLit jelzéssel jelölt kukoricák 30%-kal magasabb terméshozammal múlták felül a nem stressztűrő hibrideket.

A termékcsalád közé tartozik a FAO 300-310-es RGT AUXKAR, FAO 370-380-as RGT ALEXX, FAO 370-390-es RGT OXANDRO, FAO 440-450-es RGT DARKNESS és FAO 480-490-es RGT HUXXO hibridek.

A RAGT egy külön jelöléssel, a "VIGORplus" emblémával látja el a különösen jó fiatalkori fejlődés és a nagyon homogén növényfejlődés előnyeit egyesítő kukoricafajtákat, miután ezen hibridek három éven keresztül, különböző termesztési körülmények között végzett kísérletekben is bizonyították erőteljes indulásukat és egyenletes kelésüket.

Az innováció, hasonlóan az Oplit-hez, hatékony megoldást nyújthat a biotikus és abiotikus stressz kezelésére. Általa akár 2000 db életképes növénnyel több lehet hektáronként. Alacsonyabb kockázatot jelent és segít a kártevőkkel (pl. drótféreg, kukoricabogár, madár) szembeni fertőzések leküzdésében, miközben kedvező fejlődési erélyt és homogenitást biztosít a teljes tenyészidőszak alatt.

vigor plus

Ez utóbbinak is köszönhető, hogy a VIGORPlus-val jelzett hibridek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a gazdáknak a vetésidőszakban:  az átlagosnál gyorsabb a vegetatív növényfejlődésük,  gyorsabb a sorok közötti lefedettség, sortakarás, a vízleadásuk és nem utolsó sorban pedig gyorsabban és egyenletesebben érnek.

A termékcsalád közé tartozik pl. a FAO 290-310-es RGT EXXACT, FAO 370-380-as RGT ALEXX, FAO 390-410-es RGT PRODUXXION és FAO 440-460 RGT URBANIX.

További információk:

ragt