A növénytermesztési szezon záró tevékenysége az aratás és a felkészülés a következő kultúra termelésére. Igen gyakran előfordul, hogy a kettő közötti, a termelés sikerét és fenntarthatóságát is meghatározó egyik műveletet mellékesnek tekintjük. Ennek oka talán az, hogy általában a szármaradványok, mint melléktermékek kezeléséről beszélünk. Azonban igen fontos lenne tisztában lennünk azzal, hogy ezeknek a melléktermékeknek milyen kiemelt jelentőségük és sokrétű hatásuk lehet a termelésünk sikerességére. Tekintsük át tehát röviden ezeket a hatásokat!

A szervesanyagok agronómiai jelentősége

1. Tápanyaggazdálkodási jelentőség

Az intenzív mezőgazdasági termelés input-intenzív. A magas hozamú fajták NPK igényét általában műtrágyákkal kielégítjük, ugyanakkor igen gyakran alakulnak ki mikroelemhiányok, ez a termelékenység csökkenéséhez vezet. A szervesanyagok visszaforgatása és megfelelő kezelése segítséget nyújthat ezen tápanyaghiányok leküzdésében, megelőzésében, nem beszélve az erózióból és kimosódásból adódó károk mérsékléséről.

2. Talajfizikai jellemzők javítása

A megfelelően kezelt szervesanyagok hatására javul a talaj víztartó és/vagy vízáteresztő képessége, a tápanyagok felvehetősége a gyökérzónában. Javul az aggregátumok mennyisége és minősége. Csökken a taposási károk mértéke, a talaj tömörödése az intenzív mezőgazdasági művelés hatására.

3. A talajkémiai tulajdonságok változása

A visszaforgatott szervesanyagok hatására javul a talaj pH-ja, elektromos vezetőképessége, és kation kicserélő kapacitása, a széntartalom. Ezen tulajdonságok részben a kémiai tápanyagpótlás hasznosulási mértékét is meghatározzák!

4. A talajbiológiai hatások

A szervesanyagok visszaforgatása és kezelése jelentős hatással van a talaj mikrobiális életközösségére. A talajba juttatott szervesanyag hatására a talaj felső rétegében fokozott mikrobiális aktivitás figyelhető meg. Ez hozzájárul a növény-talaj mikroklíma kedvező megváltozásához, a víz és tápanyagok jobb eléréséhez.

5. A talaj termékenységének növelése

A fentiek egyértelműen mutatják, hogy a szármaradványok visszaforgatása és megfelelő kezelése igen hatékonyan támogatja a talaj termőképességét meghatározó tulajdonságainak fejlesztését!

biofil

A szervesanyagok hatékony kezelésének módja a növénytermesztésben

A BIOFIL Szárbontó Technológia

A BIOFIL Szárbontó Technológiát a fentieknek megfelelően olyan mikrobiológiai készítményekből fejlesztették, melyek hatékonyan segítik ezen pozitív hatások érvényesülését.

• BIOFIL Szárbontó: A készítmény hatékonyan gyorsítja fel a szármaradványok lebomlását, nitrogénkötő törzset is tartalmaz, amely az ún. pentozán hatás elkerülését teszi lehetővé.

biofil szárbontó

• BIOFIL Talaj-pH specifikus készítmények: a megfelelő tápanyagellátást biztosítják a technológiában, ezért kiemelten ajánljuk együttes alkalmazásukat azokban az esetekben, amikor az aratás és a vetés között kis idő áll rendelkezésre.

talaj

• BIOFIL Klíma: elsődleges funkciója a talajszerkezet javítása. A mikroorganizmusoknak kiemelt jelentőségük van a talaj mikroaggregátumainak kialakulásában!

klíma

• BIOFIL Talajőr: a készítmény biológiai úton gátolja a talajban terjedő kórokozó gombákat. A BIOFIL Szárbontó Technológiában történő alkalmazása már túlmutat a szármaradványok kezelésén. Kifejezetten ajánljuk technológiába illesztését azokban az esetekben, amikor a learatott kultúra valamilyen gombával (pl.: fuzárium, szklerotínia) fertőzött volt.

talajőr

A BIOFIL Szárbontó Technológia alkalmazása kifejezetten ajánlott monokultúrás, vagy olyan termesztéstechnológiák esetében, amikor a vetésváltás szabályait nem tudjuk maradéktalanul betartani.

A BIOFIL Technológiáról érdeklődjön szaktanácsadóinknál.

Kövesse Facebook oldalunkat.
terragro