Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy az EURALIS szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára. Az EURALIS Kft. és az Agroszemek Kft. munkatársai évek óta azon dolgoznak közösen, hogy a cirok betöltse az őt megillető helyét a magyar mezőgazdaságban. Úgy gondoljuk, hogy ez egy komplex fejlesztési folyamat, amiben meg kell ismertetni mind a termelőkkel, mind a felhasználókkal azokat az előnyöket, amiket a cirok tud nyújtani számukra.

cirok

A jövő növénye lehet a klímaváltozás miatt, mivel stressztűrése kiemelkedő.

Aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken biztonságosabb a termesztése, mint a kukoricáé, mivel kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Egységnyi termés előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának.

Csapadékszegény körülmények között az EURALIS hibridek termése legalább 10-15%-kal meghaladja a kukoricáét.

A vetésforgó bővíthető vele és ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető.

Alacsonyabb műtrágya és növényvédő szer költsége miatt gazdaságosan termeszthető gyengébb adottságú területeken is.

Egyre növekvő és biztos a piaci kereslet a szemes cirok termése iránt kiváló beltartalma és sokrétű felhasználhatósága miatt, mivel a végtermék glutén-, GMO-, tannin- és a technológia betartásával toxinmentes, valamint a fehérjetartalma 25-30%-kal magasabb, mint a kukoricáé.

A hazai sertés- és baromfiágazatban meghatározó cégeknél (Tranzit-Ker Kft., Bonafarm Zrt.) végzett kísérletek egyértelműen azt igazolják vissza, hogy az EURALIS szemes cirokkal a kukorica és a szója aránya a takarmányban lényegesen csökkenthető, méghozzá úgy, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.

Részben vagy egészben helyettesítve a kukoricát kedvezőbb önköltségű takarmányt lehet velük előállítani.

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője. 
Piacvezetőként ajánljuk az alábbi hibridjeinket:

Az ES FOEHN bevezetését követően gyorsan Magyarország piacvezető, legnagyobb területen termesztett szemes cirok hibridje lett. Sikere nem véletlen, hiszen termőképessége kiemelkedő, intenzív üzemi körülmények között 10-12 t/ha termésre képes. Nagyon jó alkalmazkodó képessége mellett termésstabilitása száraz körülmények között is átlag feletti.

Az EURALIS hibridjei közül Európában a legnagyobb területen ES ALIZE cirkot vetik, ami már több éve elérhető partnereink részére. Kiemelkedő évjárati stabilitás, stressztűrés és emellett nagyon magas termőképesség jellemzi. Képességeit és megbízhatóságát jól mutatja, hogy az éréscsoportjában NÉBIH standard.

Legújabb hibridünk az ES SHAMAL. Terméspotenciálja 11-12 t/ha. Intenzív technológia mellett rekordtermésre képes, de kiemelkedő alkalmazkodóképessége miatt minden ciroktermesztésére alkalmas területre javasolt a vetése.

 

Balogh László Feczák Gábor
junior product manager, Euralis Kft. ügyvezető, Agroszemek Kft.


Itt tud belelapozni új tavaszi vetőmag-ajánlatunkba:

vetőmag