A Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, több más tudományos intézménnyel együttműködve kimutatták, hogy a globális felmelegedés – rendkívüli időjárási jelenségek (aszály, áradás, stb.) gyakoriságának növekedése mellett – a rovarok fokozódó aktivitása révén is kedvezőtlenül hat a növényi terméseredmények alakulására – írja a sciencedaily.com.

A csoport évtizedeken keresztül vizsgálta a rovarok táplálkozását és szaporodását. A kutatások eredményeit a Science folyóirat augusztus 31-i számában közölték. A kutatások és az azok alapján felállított modellek arra engednek következtetni, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése a nagy növénytermesztő körzetekben a rovarok aktivitásának, pontosabban kártételének a növekedésével is együtt fog járni.

levéltetű

A klímaváltozás a szélsőséges időjárás és a kártevők nagyobb aktivitása miatt is veszélyezteti a növénytermesztést – fotó: Agroinform.hu

A kísérletekre alapozott kalkulációk szerint az átlaghőmérséklet 1 C fokkal történő emelkedése – a rovaraktivitás erősödésének hatására – a mintegy 4 milliárd ember fő táplálékát adó rizs, a kukorica és a búza veszteségeit 10 és 25 százalék közötti mértékben növelheti. Ez annyit jelent, hogy a mérsékelt övben 2 C fokos átlaghőmérséklet növekedés az említett három kultúrában évi 213 millió tonna terméskiesést okozhat.

„A globális felmelegedés a rovarkártevők szaporodása révén világszerte veszélyezteti az élelmiszertermelés biztonságát, és jelentősen fokozza a környezetterhelést” – mondta Rosamond Naylor, az UW-vel együttműködő Stanford Egyetem professzora. Ráadásul a rovarkártétel várhatóan éppen a legnagyobb termést adó körzetekben növekszik leginkább. Különösen jelentős növekedés következhet be a levéltetvek és a kukoricamoly kártételében.

Összességében a kutatások rámutattak a növekvő rovarkártétel veszélyére, amely ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni.