A növények tápanyag-felvétele a gyökereken keresztül történik, és ahhoz lényegesen hozzájárulnak a gyökérrendszer körül megtelepedő mikroorganizmusok, köztük baktériumok is, amelyek sajátos kölcsönhatásban állnak az előállítandó növénnyel – írja az eurekalert.org.

Emellett ezek a baktériumok számos olyan folyamatosan közreműködnek, amelyek előnyösek a gazdanövény számára, többek között védelmet nyújtanak a kórokozók ellen, javítják a tápanyagok talajon belüli mobilizációját, és pozitívan befolyásolják a növekedést.

Ezért a Kölni Max-Planck Intézet a dán Aarhus Egyetemmel együttműködve különösen fontosnak tartotta ennek a kölcsönhatásnak a részletes feltárását és alaposabb megértését. Első lépésként a kutatók egy átfogó gyűjteményt hoztak létre a Lotus japonicus, vadon növő hüvelyes és az Arabidopsis thaliana keresztesvirágú növény gyökérzete körül élő nitrogénmegkötő baktériumokból. A két rendszer összehasonlításából értékes következtetéseket lehet levonni a gyökérlakó baktériumok szerepéről. A szóban forgó baktériumoknak a jobb megismerése és tudatos (mesterséges) telepítése.

növény

Lotus japonicus – fotó: iStock

A kutatások eddigi eredményeit a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányban tették közzé. A tanulmány egyik társszerzője, Kathrin Wippel szerint „örömmel tapasztalták, hogy a természetes és telepített gyökérkolóniák hatására növény gyökérzetének átprogramozódása jött létre, amely feltételezésük szerint pozitívan befolyásolta a gazdanövény fejlődését”.