A családi tulajdonú Solà cég történét Andreu Solà Suarezig érdemes visszavezetni. A fiú vállalkozó szelleme és mezőgazdasági gépek iránti érdeklődése hamar megmutatkozott. Egy szerény és alázatos kovácsmester fiaként huszonéves éves volt, amikor a háborút követő ínséges időkben Spanyolországban is megindult az újjáépítés, s köztük a mezőgazdaságigép-gyártás is újra fellendült.

A vállalkozás kezdetektől fogva a vetőgépekre koncentrált, s a Solà név hamarosan a vetés, vetőgépek jelképévé, szinonimájává vált. Az új trendek éllovasaként Spanyolország legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójává vált. A ’80-as években megjelent EURO-88 vetőgép a vetés mellett műtrágya-kijuttatásra is alkalmas volt, s az elejére szerelt kultivátorral a magágykészítés feladatait is ellátta. Ez a modell igazolta a Solà védjegyévé vált szolgent: „a jól elvégzett vetés”-t.

Az alapító 1996-ban bekövetkezett halálakor két fia vette át a cég vezetését. Az új felállás stratégiai céljai között már a nemzetközi megjelenés is szerepelt.

Ma a világ 25 országában van jelen, s természetesen tagja valamennyi fontosabb mezőgazdasági szervezetnek

(AGRAGEX, ANSEMAT, FEMAC, VDMA, stb.). 1996-ban felvásárolta a LAMUSA (a vetéstechnika területén több mint 100 éves tapasztalattal rendelkező) céget, és 1999-ben megindult a PROSEM széria forgalmazása, mely az egyik legfontosabb és legismertebb géppé vált a kínálatban. Az árbevétel 5%-a kutatási és fejlesztési célokra kerül felhasználásra.

A modern gyárakban lézer vágógépek, hegesztőrobotok és 700 m2-es porfestő üzem garantálja a kiváló minőséget. A kínálatban jelenleg 18 különböző szemenkénti vetőgép, 16 mechanikus, 24 pneumatikus gabonavetőgép és 15-féle műtrágyaszóró szerepel.

PROSEM szemenkénti vetőgép: profi gazdák megoldása

A PROSEM szemenkénti vetőgép kifejlesztésével egy nagyon precíz gép létrehozása volt a cél, egy professzionális megoldásé, mely a gazdálkodók ezzel kapcsolatos igényeit teljes mértékben lefedi. A gép lehet mechanikus vagy elektromos meghajtású, természetesen felszerelhető műtrágya- és mikrogranulátumszóróval. A hagyományos fedélzeti elektronika mellett kérhető ISOBUS-os változatban, 4 és 36 sor közötti munkaszélességgel, s az összes változat átalakítható NO TILL géppé.
gép

PROSEM vetőgép – a cég egyik legsikeresebb terméke

PROSEM-K300/6

Hazánkban továbbra is a teleszkópos vázas, 6 soros gépek a legnépszerűbbek. A PROSEM-K 300/6 a közepes gazdaságok gépe. Dupla teleszkópos vázával, 3 méteres szállítási szélességével könnyű a vonulás. Bár az átlagostól masszívabb felépítése és ezzel együtt járó nagyobb tömege miatt MTZ-vel való üzemeltetésre már nem való.

A „súrlódás nélküli” PROSEM-K vetőegységeknek köszönhetően a tárcsa hajtásához szükséges teljesítmény lényegesen kisebb, mint a többi – ránézésre ugyan hasonló, de működési elvében teljesen eltérő – vákuumos-vetőtárcsás kukoricavető gépé. Az egyedi felépítésnek köszönhetően a 8-10 km/órás vetési sebesség is szépen tartható. A nagyméretű magtartályok, a több mint 1000 literes műtrágyatartály hosszú üzemidőt tesznek lehetővé a feltöltések között.

A Dickey-john monitor kényelmes kezelést és teljes kontrollt jelent, a lánc nélküli Norton-szekrényes hajtás pedig hosszú élettartamot garantál.

A gazdák megfigyelései szerint az egyik legfontosabb jellemző a gyors és egyenletes kelés, vagyis a fejlődés a magok legalább 90%-ánál a talajba kerülést követő 7-12 napon belül megindul.

gép

Norton-váltó: robusztus és masszív. Ezek a vetőgépek fő jellemzői

A hazai felhasználók tapasztalatai is egyértelműen pozitívak

A martfűi Végh András 200 hektáron gazdálkodik, Solà vetőgépe egy JD6630-assal üzemel. András eddigi tapasztalatai szerint

a gép robusztus, erős vázzal rendelkezik. Beállítása rendkívül egyszerű, a sokféle állítási lehetőség ellenére a versenytársakénál is gyorsabban, pillanatok alatt elvégezhető. Leginkább azonban a gép pontossága volt meggyőző,

még 10-11 km/h-nál is tökéletes a tőtáv- és mélységtartás, s szembetűnő az egyenletes, robbanásszerű kelés.

kép

Az egyik elégedett gazda: Végh András – a vetőgép még a többi gép mögött a fészerben pihen

Hátrányként említette, hogy a műtrágya minőségére talán túlságosan érzékeny, az egységes nagyobb szemcséjűt szereti a gép, az inhomogén, porló anyag dugulást okozhat. A friss pétisó tökéletes.

A Sola PROSEM-K 300/6 kukoricavetőgép a készlet erejéig most rendkívül kedvezményes áron elérhető a  Valkon Kft-nél. Keresse a kollégákat!