A világszinten legnagyobb mértékben felhasznált nitrogénműtrágya a karbamid. A világon évente 100-110 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel, ennek 50%-át karbamid formájában. A karbamid azért vált a legszélesebb körben használt nitrogénműtrágyává, mivel a magas nitrogén-koncentrációja végett a leggazdaságosabb nitrogén-utánpótlást biztosítja. Azonban ezt az előnyét akkor tudja kamatoztatni, ha eljut a növénybe.

A karbamidnak akár 64%-os is lehet a nitrogén vesztesége, ez negatívan befolyásolja a költséghatékonyságát és a terméshozam csökkenésével csökken a profit is. Ezért nagyobb mennyiségű karbamid kijuttatására lenne szükség a veszteségek kompenzálására. A nitrogén-veszteség fő oka a karbamid átalakulásakor keletkező, illékony ammónia (NH3). Az EuroChem UTEC® technológiájával a nitrogén-befektetés megvédhető a hatóanyag-veszteségektől.

nitrogén

Számos tényező segíti elő a karbamid átalakulását, de tehetünk a nitrogén-veszteség ellen

A veszteséget növelő tényezők

Számos környezeti tényező növeli a magas ammónia (NH3) veszteséget:

A talaj magas pH értéke, a magas hőmérséklet, a nagy szervesanyag tartalom és a nedves talaj száraz meleg időjárással kombinálva mind növeli az ammónia veszteséget. Az elégtelen csapadékmennyiség a karbamidot nem képes a talaj mélyebb rétegeibe mosni és bedolgozás hiányában a talajfelszínre való kijuttatás is jelentősen növeli a kibocsátást.

Ahhoz, hogy a karbamidot alacsony kockázattal alkalmazzuk, számos feltételt kell teljesíteni, de ez a kijuttatást komplikálttá teszi. Azonban még ez sem garantálja a teljes védelmet és nehezen megvalósítható. Mivel a nitrogén kijuttatásakor ritkán van a növény igényeihez is igazodó időablak, ezért nem lehet mindig a megfelelő körülményekre várni.

A karbamid talajba való bedolgozása egyike a kevés és hatékony, ammóniaveszteséget megelőző gyakorlati megoldásoknak. A karbamidot több cm mélyre kell bedolgozni, ami gyakran nem megvalósítható (száraz/vizes finom textúrájú talajok) vagy elfogadhatatlan kárt okoz a növényben (erős perzselés). Ezért magas ammóniaemisszió megakadályozása legtöbbször nem oldható meg ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal.

UTEC®: a megbízható megoldás

Az inputanyag-befektetés és a környezet védelme érdekében érdemes a nitrogén növénybe való bejutását kontrollálni, szabályozni. A leghatékonyabb és legegyszerűbben kezelhető megoldás az UTEC®, a stabilizált karbamid alkalmazása. Így a körülményektől függően lehet minimalizálni vagy teljesen megóvni a karbamidot a leggyakrabban jelentkező ammónia formájú nitrogén-veszteségtől.

Az UTEC® inhibitora időszakosan gátolja az ureáz enzim működését. Ez akár 3 hétre is lelassítja a karbamid átalakulását, ami a kijuttatott karbamidnak több időt ad a talajba való beoldódáshoz, az emisszió lecsökken. Az UTEC® megbízható megoldás a nitrogénbefektetés megóvására, hatékonyan csökkenti az ammóniaemissziót és lehetővé teszi a karbamid összes előnyének kihasználását. Magas terméshozam érhető el alacsony nitrogénveszteséggel.

www.eurochemagro.com
szaktanacsadas@eurochemgroup.com

Eurochem

UTEC