A kukorica hazánkban – vetésterületét illetően – igen előkelő helyen szerepel a maga 1-1,2 millió hektáros méretével. A növényvédelmi technológiáját illetően sokat finomodott nemcsak a gyomirtása, hanem a rovarölő szeres kezelése is ennek a kultúrának.

Napjainkban a gazdatársadalom egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmánykukorica előállítására. A növényvédelmi technológiai újítások bevezetésében Magyarországon élen jár a KITE Zrt.

A KITE szakembereinek célja, hogy a kukorica termésmennyisége mellett a termésminősége is kellő figyelmet kapjon. A termés minőségének romlásában elsősorban a kukorica termését támadó gombák tehetőek felelőssé. A hibridek nemesítése nem nyújt tökéletes megoldást a gombás fertőzések ellen és a gombák által termelt toxinokkal szemben, ugyanis a rovarkártevők képesek fertőzési kaput nyitni a kukorica védelmi rendszerén. A Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, Fusarium verticillioides, Aspergillus flavus csak néhány faja a kukoricatermés minőségét befolyásoló gombáknak, az általuk termelt mikotoxinok (DON, Aflatoxin, FB1, FB2, FB3, FB4) végett.

A fertőzés kialakulásában kiemelt szerepet vállalnak a lepkefajok. A KITE Zrt. szaktanácsadási rendszere kiterjed a két legfontosabb lepkekártevő – a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) – lokális előrejelzésére.

Jelen tudásunk szerint a hibridek megválasztása és a vetésforgó betartása nem nyújt kellő védelmet a fent említett kórokozókkal szemben, ugyanis egy komoly rovargradáció esetén nagyobb területet képesek bejárni a rovarok megfelelő szaporodóhely kiválasztása érdekében, és ebből fakadóan a lárvák berágásai nyomán a fertőzés akár egy száraz, akár egy nedves évjáratban is borítékolható, ezért nemcsak a nagyértékű kultúrákban – csemegekukorica, hibridkukorica – javasoljuk a rovarölő szerek alkalmazását, hanem a takarmánykukoricában is.

A berágás nyomán befertőzött Fusarium sp.

A berágás nyomán befertőzött Fusarium sp. – fotó: Kite Zrt.

A molykártevők ellen előrejelzésre alapozott növényvédelmi beavatkozásra van lehetőségünk, amellyel a kutatásaink szerint jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a károsítás mértékét és ezáltal a minőségi romlást. A védekezést a lepkék rajzását követően a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni CORAGEN® 20 SC típusú rovarölő szerrel 150 ml/ha-os dózisban. Az imágók rajzását feromoncsapdával és fénycsapdával tudjuk hatékonyan monitorozni, valamint a gyakorlott szakemberek a tojások „feketefejes" állapotát megfigyelve észlelhetik, hogy a lárvakelés rövidesen elkezdődik.

A tömeges lárvakelés az az időpont, amikor a leghatékonyabban tudunk a kukoricamoly egyedei ellen védekezni, ugyanis röviddel a lárvakelést követően a lárvák berágják magukat a növény szárába, illetve a csőkezdeménybe, és ott már alacsonyabb hatékonysággal tudjuk őket gyéríteni. A szárba történő berágással víz- és tápanyagforgalmi zavarokat képes a kártevő okozni, mellyel a termés mennyiségére közvetlen hatással lehet, valamint a csőkezdeménybe történő berágásával a fent említett kórokozók számára fog fertőzési kaput nyitni.

Fejlett gyapottok bagolylepke lárva

Fejlett gyapottok bagolylepke lárva – fotó: Kite Zrt.

A CORAGEN® 20 SC kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Valódi tojásölő hatással rendelkezik, továbbá a már kikelt lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony. A kezelt petékből és tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. Tünetek: paralízis, táplálkozásgátlás, teljes pusztulás. A bénultság és táplálkozásgátlás néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.

Coragen hatása kukoricában

A CORAGEN® 20 SC hatása – fotó: Kite Zrt.

A védekezés pontos időzítésében a KITE Zrt. szaktanácsadói hálózata nyújthat segítséget a gazdálkodók számára. Az elhúzódó rajzás vagy az újabb nemzedék megjelenése a permetezés megismétlését teheti szükségessé. Az imágók gyérítése érdekében a tankkeverékhez piretroid tartalmú Ninja Zeon 5 CS használata javasolható. A tapadásfokozás érdekében a tankkeverékhez Trend® 90 hozzáadása szükséges 0,1%-os dózisban.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Kecskés István
fejlesztőmérnök