Talajainkat a savanyító tényezők, savanyító hatások folyamatosan érik, napjainkban még intenzívebben, mint akár a közelmúltban. A rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen szerkezet nélküli talajállapot és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás, a talajban kialakuló kalciumhiány következménye.

A pH-érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik. A növényállományok sok esetben már igen korán mutatnak különböző hiány- és stressztüneteket. A repce részben a sekély vetésmélység, kalászos növényeink sekélyebb gyökerezésük miatt más kultúrákhoz képest még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

talajjavítás

A talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik.

Miért kiemelkedően fontos az őszi vetés előtti kalciumpótlás – mind repcében, mind kalászosban?

Mind a repce mind az őszi kalászosok igénylik az aprómorzsás talajszerkezetet – egy leromlott, savanyú talajból nehéz ideális magágyat készíteni. Ehhez még hozzájárul a repce magas kalciumigénye, ami 45 kg/t vagy a kalászosok 6-8 kg/t szemtermésre vetítve, amit egyenletesen csak a talajból képes felvenni.

A hosszú tenyészidő (gyakorlatilag a szántóföldön töltenek négy évszakot) – a talaj tápanyagszolgáltató képessége, levegő-, víz-, és hőgazdálkodási színvonala nagymértékben befolyásolja a növény élettevékenységét. Tápanyag-hasznosulás – és itt nemcsak a makro-, hanem a mezo- és mikroelemek hasznosulásának jelentőségét is hangsúlyozzuk: savanyú talajban a tápelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

talajsavanyodás

A kalciumpótlással a talaj fizikai, kémiai, ezzel együtt biológiai tulajdonságai is javulnak.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj feljavítása, aktiválása. A talaj kémhatását pedig helyreállítani kalciumpótló termékekkel lehet! Itt a kulcsszó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk.

A kalcium pótlása és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágya-hasznosulás. Vigyázat, nem műtrágya-szükséglet csökkenésről, hanem a szakmailag kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk.

kalciumpótlás

A talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell visszajuttatnunk.

A kalciumpótlással a talaj fizikai, kémiai, ezzel együtt biológiai tulajdonságai is javulnak, ennek gyorsasága a felhasznált talajjavító terméktől jelentősen függ. A karbonát alapú talajjavítókból, az őrlés minőségétől és a talaj pH értekétől függ, hogy a talaj savjai hatására hosszabb idő alatt válik a kalcium felvehetővé (3 <év), míg az oxid alapú talajjavítókban, vízben teljesen feloldódó aktív kalcium van.

A kalcium újra talajba kerülésének hatására javul a kijuttatott tápanyagok hasznosulása, javul a talaj szerkezete, helyreáll a levegő- és vízháztartása, felpezsdül a talajélet is. Aktívabbá válnak a hasznos szervezetek, melyek segítik a jobb tápanyag-felvételt és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, valamint segítenek elbontani a tarlómaradványokat.

TERRACALCO 95

A TERRACALCO 95 kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását.

A probléma megoldására a korszerű gazdálkodó számára az aktív kalciumhatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 jelenti az ideális megoldást. Amely 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,3-1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható, kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szembeni – pl. aszály – ellenállóságát és a műtrágya-hasznosulást.

talameszezés

A talajjavítás pozitív hatásait már évezredekkel ezelőtt is bizonyították. Ne késlekedjünk kihasználni ezt a kedvező megoldást!