Az EU tagországok nagy része a neonikotinoidok használatát már korábban betiltotta, bár a tilalom csak a méhek számára különösen vonzó növényekre vonatkozott – írja a euractiv.com.


Három ilyen vegyszer engedélyezését 2013-tól, kétéves türelmi időre meghosszabbították. Ennek lejárta után, ez év november elején az illetékes hatóság (EFSA) ismételten kedvezőtlen véleményt adott a még forgalmazásra engedélyezett neonikotinoid növényvédő szerek alkalmazhatóságáról, mivel azok a vadon élő, beporzó rovarokra erősen mérgezőek.

méh

Ezeket a hatóanyagokat sokszor kapcsolatba hozták a méhpusztulásokkal – fotó: Shutterstock

Sőt bizonyos vadméhek állományának drasztikus csökkenése közvetlenül kapcsolatba hozható ezeknek a szereknek az alkalmazásával (a clothianidin és az imidacloprid még az őszi gabonák kezelésében is komoly veszélyt jelent a beporzókra). Nevezetesen, egy többéves kísérlet kimutatta, hogy a neonikotinoidokkal kezelt olajosmagvak vetéseiben a vadméhek pusztulása az egyéb forrásokkal táplálkozó állományokhoz viszonyítva jóval nagyobb arányú volt. Ennek alapján, a közeli jövőben a neonikotinoidok teljes betiltása várható.