A biológusok régen felfedezték, hogy a termesztett növények legtöbbjében jelen lévő jazmonsav hormon felelős a növekedés szabályozásáért és a növény egészségi állapotának védelméért, illetve karbantartásáért – írja az uu.nl/en, holland hírportál.


Ez úgy, működik, hogy amikor a növény észreveszi a fertőzést, akkor fokozni kezdi a jazmonsav termelését, ezzel erősítve a saját immunrendszerét és fékezve, illetve blokkolva a fertőzés erősödését. Mindezidáig azonban a kutatók egy dolgot nem tudtak megfejteni a jazmonsav hormon viselkedésében, nevezetesen azt, hogy miért szűnik meg ez a védelmi szerep vagy képesség egy kórokozó vagy rovar támadásának sikeres kivédése után.

kártevő

Eddig az volt a kérdés, hogy miért szűnik meg a hormon védelmi szerepe – fotó: Shutterstock

Az Utrechti Egyetem növénybiológusai, amsterdami kollégáikkal együttműködve a közelmúltban – a lúdfű (Arabidopsis thaliana) növényt modellként használva – feltárták, hogy négy másik enzim okozza ennek a természetes védelmi képességnek az elvesztését. Ez azt jelenti, hogy a kérdéses négy enzimnek a kikapcsolása jelentős mértékben fokozza a növény ellenálló képességét, de ugyanakkor gátolja annak további fejlődését, tehát a jazmonsav és a gátlóenzimek közötti egyensúlyt kell megtalálni.

Az Utrechti Egyetem felfedezése megteremti a lehetőséget a természetes védelmi képesség (immunválasz) helyreállítására, ami a vegyszeres kezelés jelentős részét feleslegessé teheti, számottevően csökkentve a környezetterhelést és a növényvédelmi kiadásokat.