A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a 6300/224-2/2019. Nébih határozatában, a Viballa™ gyomirtó szer forgalomba hozatalát és felhasználását, napraforgó kultúrában parlagfű ellen, 2019. május 1-től július 31-ig engedélyezte – olvasható a Corteva Agriscience honlapján.

így kell használni a Viballa™ gyomirtó szert:

Napraforgó kultúrában a készítményt tavasszal, posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 6 leveles állapotától a vegetatív növekedési stádium végéig (csillagbimbós állapot előtt), 1,0 l/ha-os dózisban, 200-300 l/ha lémennyiséggel, földi géppel kijuttatva. Hagyományos és herbicid toleráns napraforgó hibridekben egyaránt alkalmazható.

A készítmény levélen keresztül fejti ki hatását, ezért a kijuttatást arra az időpontra kell időzíteni, amikor a parlagfű teljes mértékben befejezte a csírázást. A készítmény kijuttatására optimális időpont a parlagfű 6-8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható a túlfejlett gyomnövények elleni védekezésre is. A Viballa™ hatékonyan irtja a fehér libatopot és a selyemmályvát is.

A napraforgó 6 leveles állapotától a vegetatív növekedési stádium végéig lehet kijuttatni a gyomirtó szert – fotó: Agroinform.hu

A készítményt önmagában kell kijuttatni, más növényvédő szerrel nem keverhető. Más gyomirtó szerek használata után legkorábban 7-10 nap múlva alkalmazható. A készítmény használata a vetésforgót nem befolyásolja.

Forgalmazási kategória: I.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

  • Előzetes regisztráció: https://my.corteva.com/viballa honlapon
  • Bejelentési kötelezettség: a termelő köteles a kezelés időpontjáról - annak megkezdése elött - tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait! – írja a gyártó weboldala.

Letölthető dokumentumok:

Határozat a Viballa™ szükségehelyzeti felhasználásának engedélyezéséről

Viballa™ címke