Dániában április közepétől május végéig (hat héten keresztül) egyáltalán nem hullott számottevő csapadék, ami erősen visszaveti a gabona- és repcetermés mennyiségét, mintegy 25 százalékkal, és a minőségét is erősen lerontja – írja az agrarheute.com német hírportál.

A wiadomosci.onet.pl lengyel hírportál június 19-én arról számolt be, hogy az országban a Talajtani és Növénytermesztési Kutató Intézet (IUNG) felmérései alapján a szokatlanul meleg májusi időjárás hatására az ország területének mintegy 50 százalékán kifejezett aszályhelyzet alakult ki, a csapadékhiány azonban a terület 90 százalékára kiterjed.

A klimatikai vízmérleg június 10-én átlagosan 179 milliméter csapadékhiányt mutatott. Ez a sokévi átlaghoz képest legalább 20 százalékkal visszavetette valamennyi növény (gabona, repce, cukorrépa, zöldség, gyümölcs) várható terméseredményeit. A vízhiány a legnagyobb mértékben a tavaszi vetésű növényeket sújtotta.

kép

Dániában április közepétől május végéig egyáltalán nem hullott számottevő csapadék – fotó: Shutterstock

Az agrárminisztérium drámainak nevezte a helyzetet, vajdaságonként válságstáb összehívását kezdeményezte az esetleges kárenyhítő intézkedések kidolgozása érdekében, és a lehetőségek határain belül rendkívüli támogatást helyezett kilátásba a kárt szenvedett gazdák részére. Erre azonban csak a károk pontos felmérése után kerülhet sor.

A rendkívüli szárazság nagyon érzékenyen érintheti az erősen exportorientált lengyel baromfi- és sertéshústermelést is.