Egyre többször hallhatunk a klímaváltozás kapcsán is a talajaink degradációjáról, minőségének romlásáról, s a folyamatok megállításának szükségességéről. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) plakátban jeleníti meg Dr. Stefanovits Pál múlt században megfogalmazott, a talaj védelmét biztosító parancsolatait.

A múltban és a jelenben is ismertek azon technológiák, amelyek a talaj védelmét biztosíthatják, azonban alkalmazásuk részben feledésbe merült, illetve a hatékonyság növelése érdekében háttérbe szorult. Egyre inkább látszik, érződik, hogy a jelenleg dominánsan alkalmazott agrotechnikán változtatni kell.

Erre ösztönöznek a támogatásokhoz kapcsolódó kötelezések, elvárások is, azonban szükségszerű a gazdálkodók részéről is a tudatos változtatás igénye.

Az  itt (6.01 MB) elérhető kis plakátban jeleníti meg a NAK Dr. Stefanovits Pál múlt században megfogalmazott, a talaj védelmét biztosító parancsolatait.

A fenti képre kattintva letölthető és elolvasható a plakát eredeti példánya – fotó: nak.hu

A parancsolatok alatt a tervezők felvillantják azon, a támogatásokhoz kapcsolódó szabályzókat, amelyek a talaj védelmét is hivatottak ösztönözni amellett, hogy az a gazdálkodók jól felfogott érdeke. Jól felfogott érdeknek kell lennie, hiszen a legfontosabb termelőeszköz, ami csak feltételekkel képes megújulni, regenerálódni.

Ne feledjük „a talaj olyan, mint egy gyerek. Etetni, itatni, s óvni kell”.


Forrás: NAK / Sztahura Erzsébet