Egyes agrármeteorológia állomások ára sajnos 50-100%-al is növekedni fog. Gyártó partnerünk ezt a nemzetközi szállítás hihetetlen drágulásával, a globális nyersanyagárak emelkedésével és a munkaerőhiánnyal indokolta.

De miért is kell minden gazdaságba egy saját meteorológiai állomás?

A Meteobot mezőgazdasági meteorológiai állomás egységesíti a talaj pontos mérését, a növény állapotának megfigyelését, a betegség előrejelzését, illetve az öntözés szükségességét.

A mezőgazdasági meteorológiai állomás a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az adatok gyűjtésére, kiemelkedően fontos eszköz a gazdálkodásokban. Naprakész információival időt, pénzt és energiát takarít meg Önnek.

Hogyan működik az időjárás-állomás?

A mezőgazdasági meteorológiai állomásoknak egy napelem tölti a belső akkumulátorukat, ami árammal látja el a készüléket és a beépített 4G-s GSM modem küldi telefonra vagy számítógépre az adatokat. A mezőgazdasági meteorológiai állomás valós idejű adatokat szolgáltat, korlátlan ideig visszakereshetőek a régebbi adatok, továbbá 10 napos időjárási előrejelzést is adnak grafikonokkal, táblázatokkal.

Meteobot hölggyel

Bárhova telepíthető – fotó: Agrogazda

Az agrármeteorológiai állomás legnagyobb előnye, hogy a felépítésének köszönhetően bárhol telepíthető. A Meteobot mezőgazdasági meteorológiai állomás az időjárási adatokkal segít a növények betegségeinek megelőzésében, hiszen ha egy adott betegség feltételei adottak, még a betegségek megjelenése vagy elterjedése előtt meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

Mobil applikáció a mezőgazdasági meteorológiai állomáshoz

A Meteobot mezőgazdasági időjárás állomás kiváló ár/érték arányú, megbízható adatgyűjtő szenzorjai azonban mit sem érnének egy fejlett, intelligens szoftver nélkül! Mobiltelefonján keresztül, a világon bárhol láthatja a mezőgazdasági meteorológiai állomás adatait, legyen szó Andorid vagy IOS rendszerű készülékről. Az agrármeteorológiai applikáció magyar nyelven ingyenesen letölthető.

A szoftver megjeleníti a mezőgazdasági meteorológiai állomás által összegyűjtött adatokat, amelyek segítenek meghozni a döntéseket, ha vetésről, növényvédelemről, öntözésről, stb. van szó. Valós időben kaphat információkat az időjárásról és a talaj állapotáról a szántóföldön. Figyelemmel kísérheti az időjárási körülmények alakulását a mobilján, valós időben! Elérhetőek akár táblaszinten lebontva a múltbéli adatok, 10 napos helyspecifikus agrármeteorológiai előrejelzés, vagy akár más Meteobot állomások adatait is megtekintheti.

A programmal lehetőség van exportálni a mezőgazdasági meteorológiai állomás adatait, így számítógépen is meg tudja tekinteni.

meteobot adatok

Nem csak saját területről gyűjthet adatokat, de más időjárás-állomások adatait is láthatja – fotó: Agrogazda

Milyen információkat ad a mezőgazdasági időjárás állomás?

A mezőgazdasági meteorológiai állomás csak és kizárólag jól ismert, magas minőségű precíz szenzorokból épül fel. A mezőgazdasági időjárás-állomás szenzorjai folyamatosan mérik a növények környezetének jellemzőit. A talajhőmérséklet változásának pontos ismerete segít meghatározni az optimális vetési időt. A magágy-előkészítés, a megfelelő talajnedvesség a későbbi gyökérzónában már vetéskor meghatározhatja a kifejlett növény minőségét – ezekhez az adatokhoz csak helyi mezőgazdasági meteorológiai állomás használatával juthat.

Meteobot agrármeteorológiai állomás

Segítségével lehetőség nyílik a hatóanyag-kijuttatás pontos időzítésére – fotó: Agrogazda

A Meteobot agrármeteorológiai állomás nyomon követi a levegőhőmérséklet, a relatív páratartalom és a levélnedvesség-adatokat, amelyek a növények gombás betegségeinek lehetőségére utalnak, így lehetőség nyílik a hatóanyag-kijuttatás pontos időzítésére.

A mezőgazdasági meteorológiai állomás képes egy teljesen átfogó és valós idejű információt adni a szél pontos irányáról és sebességéről is. Minden termelő esetében fontos a szélsebesség és szélirány a növényvédelem miatt, hiszen bizonyos szélsebesség fölött már nem szabad permetezni. Mivel a saját állomásán kívül több, akár az Öntől több 10 km-re lévő meteorológiai állomás szél és szélírány adataihoz is hozzáférhet, így eldöntheti, hogy célszerű-e permetezni pl. a gyümölcsösbe.

Manapság igen szélsőséges a környezetünk klímája, ami megköveteli egyes növénykultúrákban az öntözést. Viszont egy mezőgazdasági meteorológiai állomás nélkül, a szükséges információk ismeretének hiányában, biztos, hogy a megfelelő mennyiségű víz a megfelelő időben kerül a megfelelő helyre?

Agrármeteorológiai állomás

Információt nyújt a csapadék mennyiségéről és intenzitásáról – fotó: Agrogazda

A mezőgazdasági meteorológiai állomás gyökérzónában elhelyezett talajnedvesség szenzorjaiból származó adatokkal látni lehet, hogy van-e a talajban víz, amely a növények számára felvehető. A mezőgazdasági meteorológiai állomás különböző mélységekben elhelyezett szenzorjainak adataiból látható, hogy az öntözés hogyan jut el a mélyebb talajrétegekbe. A gyökérzóna alá felesleges vizet juttatni, mert ez egyrészt az öntözés berendezéseinek üzemeltetési költségeivel jár, másrészt kimossa a tápanyagokat abból a rétegből, ahol a növények fel tudják venni.

A mezőgazdasági meteorológiai állomás információt nyújt a csapadék mennyiségéről és intenzitásáról is. A reggeli harmat eltűnésének ismeretében elég csak akkor küldeni a gépeket az aratáshoz, amikor már optimálisak a feltételek. Ehhez a mezőgazdasági meteorológiai állomás ad pontos adatokat, ezáltal az agrármeteorológiai állomás pénzt és időt takarít meg Önnek.

Meteobot agrármeteorológiai állomás

Csak szántóföldi növényekre alkalmas a mezőgazdasági meteorológiai állomás?

Természetesen nem.A mezőgazdasági időjárás-állomás alkalmas gyümölcsösök és szőlőültetvények környezeti adatainak mérésére is. Az agrármeteorológiai állomás segítségével pl. időben értesülhet a fagyveszélyről, ellenőrizheti azt is, hogy a virágzás vagy a beporzás feltételei optimálisak-e. A szélerősség ismeretében az is látható, hogy a körülmények a virágzáskor és a beporzáskor ideálisak-e. Levélnedvesség-mérő szenzorral kiegészítve meghatározhatja azon órák számát, amikor a levelek nedvesek, így alkalmas betegség-előrejelzésre is.

Lépjen még a betegség megjelenése előtt!

növénybetegségek

Ne várja meg, amíg a növénybetegségek kialakulnak! – fotó: Agrogazda

Ne megszokások alapján döntsön, támaszkodjon egy professzionális mezőgazdasági meteorológiai állomás által mért adatokra!

Bővebben az 50-100%-os áremelés előtti termékről: ide kattintva érhető el!

Agrogazda

Erdei Márk
termékszakértő 

erdei.mark@agrogazda.hu
+ 36 70/342-3887
Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.

Tel.: +36 22/322-650;
Mobil: +36 70/618-6225
Web: www.agrogazda.hu;
E-mail: info@agrogazda.hu