A rágcsálókról általánosan elmondható, hogy felszaporodásuknak kedvez a száraz, meleg időjárás, míg a csapadékos, árvizes időszakok természetes módon korlátozzák a rágcsálók számát. Csalogató lehet számukra a folyók és a patakok közelsége, az ilyen területeken fokozottabb figyelmet igényelnek ezek a kártevők.

Táplálkozásuk során folyamatos rágásukkal nagyon sok növényt tönkretehetnek. Főként a zöld növényi részeket fogyasztják, de megeszik a termést, magot, virágot, gumót és akár a hagymát is. Lágyszárú növényeink mellett a gyümölcsfáink, szőlőnk és akár erdősítések során a fiatal fáink is komoly károsítást szenvedhetnek el általuk.

mezei hörcsög kártétel

A mezei hörcsög károsítása a virágok lerágásával belterületi konyhakertben – fotó: Lepres Luca

Mikor kell védekeznünk a rágcsálók ellen?

A mezei pocok szignalizációjára a gyakorlatban egyszerűen alkalmazható módszer a lakott járatok számlálása. Minél nagyobb egységnyi területen tapossuk be a járatokat, majd egy nap elteltével számoljuk meg a kibontott járatokat. Az adatokat a felvételezés után 100 m2-re vetítjük. Ősszel átlagosan 2 lakott járat, tavasszal pedig 1 lakott járat esetén szükséges védekeznünk a mezei pocok ellen.
mezei pocok

Mezei pocok – fotó: Pixabay

A mezei hörcsög megfigyelése történhet szintén a lakott járatok megfigyelésével, illetve csapdázással. A rágcsáló veszélyességi küszöbe hektáronként egy-két lakott lyuk. A csapdázást minimum 1 hektár területen végezzük, párzás idején, májusban. A hörcsög kotorékának bejáratához helyezzük a csapdákat késő délután, majd másnap reggel gyűjtsük be. Ha átlagosan 3 egyedet csapdázunk, védekezzünk!
mezei hörcsög

Mezei hörcsög – fotó: envato.elements

Hogyan védekezhetünk?

• Agrotechnikai megoldások: Mélyszántással, tarlóhántással, pillangósok feltörésével, gyümölcsösökben a sorok művelésével megszüntethetjük a kedvező élőhelyeiket.

• Mechanikai védekezési módszerek: Csapdázás, a facsemeték gyökérének dróthálóval való beburkolása és rendszeres hóeltakarítás télen az idős fák mellől alkalmazható ellenük.

• Biológiai védekezési módszerek: A rágcsálókat zsákmányoló ragadozó fajok betelepedésének elősegítése. Például a róka, az aranysakál, a borz, a menyét, a hermelin, a nyest, a nyuszt, a közönséges, mezei és molnárgörény és a vadmacska. Valamint a ragadozó madarak területen történő zsákmányolását úgy segíthetjük, hogy T-alakú ülőfákat helyezünk ki számukra. Főbb mezeipocok-fogyasztó ragadozó madaraink az egerészölyv, a vörös vércse, a barna rétihéja, a hamvas rétihéja, illetve az uhu kivételével szinte az összes bagolyfajunk. A mezei hörcsög a parlagi sas, az uhu, a kerecsensólyom kedvelt zsákmánya. A lakott területeken pedig a kutyák és a macskák ugyancsak gyérítika rágcsálók állományát.

• Vegyszeres védekezési módszerek: Ezek a leghatékonyabb és egyben a legveszélyesebb módszerek. A vegyszereknek három típusa van: a riasztó, a földalatti járatokat gázosító, valamint a csalétekkel történő irtásra szolgálók.

Riasztásra alkalmas a kálcium-karbamid hatóanyagú Delu pocokriasztó készítmény, mely a pockok mellett a vakondok ellen is hatékony riasztó szer. Ráadásul egész évben alkalmazható, III. forgalmi kategóriájú növényédő szer, melyet bárki megvásárolhat a gazdaboltokban.
mezei pocok

Van, hogy a riasztás is elég – fotó: Shutterstock

A földalatti járatokat gázosító kálcium-foszfid hatóanyagú Polytanol használatakor körültekintően kell eljárnunk. Járatonként 2 gramm (2-3 szemcse) behelyezése után a járatokat minden esetben földdel el kell tömni. Tilos a készítményt felhasználni esős, ködös időben és átázott talajon! Vízzel soha ne érintkezzen! A készítmény I. forgalmi kategóriájú növényvédő szer, mely mind a mezei hörcsög, mind a mezei pocok ellen hatásos készítmény.

A kukoricadarára felvitt cinkfoszfid hatóanyagú Arvalin LR szintén gázosodó szer, mely a talajnedvesség hatására katalizálódik. Szintén a járatokba helyezve kell kijuttatni. A pockok mellett lótücsök ellen is hatásos.

A Pocok tox (korábban Redentin 75 RB) szükséghelyzeti engedéllyel felhasználható véralvadásgátló szer, melyet az engedélyben foglaltak szerint kell alkalmazni. Ez a klórfacinon hatóanyagú növényvédő szer tört kukoricára vagy egyéb gabonaszemre csöppentve alkalmazható.

Szükséges megjegyeznünk, hogy a mezei hörcsög elleni védekezések következtében

állománya nagymértékben megritkult. 2008-tól a mezei hörcsög védett állat lett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A hörcsögpopulációk egyedszámának csökkenése az őket zsákmányoló ragadozó madárfajokat is kedvezőtlenül érintette. Többek között olyan ritka és védett madarainkat is, mint a kerecsensólyom és a parlagi sas.

A hörcsögök az agrotechnikai és vegyszeres védekezéseknek köszönhetően a mezőgazdasági területekről fokozatosan a lakott területekre is behúzódnak, ahol szintén nem szívesen találkoznak velük a kerttulajdonosok. Ennek érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága több helyen kezdeményezte lakossági bejelentésre élve fogó csapdákkal a hörcsögök befogását, majd áttelepítését saját vagyonkezelésű területeire. Ha az érintett belterületen mezei hörcsöggel találkozik, vegye fel a kapcsolatot a Nemzeti Park szakembereivel, akik segítenek az áttelepítésben.
mezei hörcsög

Menekülő mezei hörcsög (Poroszló belterületén egy konyhakertben) – fotó: Lepres Luca

A külterületre kitelepített hörcsög-állomány gazdagítja a ragadozómadarak táplálékát, akik így kordában tarthatják a rágcsálók populációját. A nem megfelelően elvégzett irtás viszont a hasznos, védett ragadozó fajok mérgezését és pusztulását is okozhatják. Ezért kérünk mindenkit, hogy a rágcsálóirtó szereket mindig a felhasználási szabályoknak megfelelően használják.