Jó oka van, hogy az elmúlt évek európai felfutása után a magyar agráriumban is a szójatermesztés térnyerésére készülnek a szakértők. A megugrott inputanyagárakra orvosság, hogy a növény a légköri nitrogén megkötésével tápanyagigénye 40%-át képes fedezni, terméseredményeit aszályos környezetben is jobban őrzi, ráadásul már 1 t/ha eredménytől nyereséges vele a munka, hála a kiemelkedő EU-s támogatási forrásoknak. A sikerhez már csak egy olyan termék kell, amivel egyszerűbb kiszolgálni a növény kiemelkedő kén-, kálium-, magnézium- és kalciumigényét. Szerencsére egyetlen ásványi trágyával már ez is megoldható!

Az idén a 100 éves fennállását ünneplő ICL műtrágyagyár  kizárólagossággal kitermelt Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) ásványi trágyája pontosan azt képes megadni, amit a szójatermesztés igényel: időjárásnak ellenálló, 100%-ban természetes formában biztosított tápelemeket, a nitrogén-kijuttatástól leválasztott formában, hogy a gazda teljes kontrollal rendelkezzen a tápanyag-gazdálkodás terén.

A termék előnyeivel, szójakísérleti eredményekkel folytatjuk.

Hatalmas visszatérés előtt állnak itthon is a fehérjenövények

Az elmúlt években jelentősen megnőtt Európában a szójatermesztési kedv, a vetési terület elérte az 1 millió hektár környékét, amelyből mintegy 300 ezer hektáron az olasz gazdák takarítottak be. A nemzetközi felfutásból eleinte úgy tűnt, hazánk kimarad, itthon ugyanis még az EU jelentős, fehérjenövényekre biztosított támogatása sem tudta megkedveltetni a növényt a gazdákkal. A nagy étvágyú szója állandó nedvesség- és hőmérsékletigénye miatt ugyanis csak öntözött táblákon termett nagy haszonnal.

Agrárszakemberek szerint ezen változtatott a drámai aszállyal érkező 2022-es év, amely különösen a kukoricával szemben tette jövedelmezőbbé és biztosabb választássá a szóját. Az átlagosan 40%-os fehérje- és 20%-os olajtartalommal bíró szója ugyanis a klímaváltozás dacára is számolható nyereséget biztosít:

  • A gyökerein található nitrogénmegkötő baktériumokkal képes akár a nitrogénszükséglete 40%-át fedezni a légkörből.
  • A vetőmagtermesztők kalkulációi szerint 5 év távlatában „mindössze” 24%-kal csökkent a magyarországi termésmennyisége, szemben a kukorica 52%-ával.
  • Az EU fehérjenövényekre járó támogatása 2022-ben nagyságrendileg a termelési költségek negyedét képes volt fedezni.

Az agrárszakmai konszenzus mindezt összegezve az, hogy helyes agrotechnikát követve a szója termesztése már 1 t/ha eredménytől nyereséges Magyarországon, miközben az átlageredmények még a rendkívül rossz 2022-es évjáratban is 2 t/ha környékén alakultak itthon.

 ICL Polysulphate ásványi trágya

Az ICL Polysulphate ásványi trágya a nitrogénpótláson túl egyetlen tápanyagba sűríti, amire a szójának szüksége van! – fotó: ICL Magyarország

Polysulphate ásványi trágyával szinte zsebben tudhatják a nyereséget a szójatermesztők!

Az olyan szakértők, mint Rácz Gábor, az ICL műtrágyagyár növényvédelmi szakmérnök területi képviselője azt vallja, hogy helyes agrotechnikát és olyan innovatív ásványi tápanyagokat választva, mint a cég Polysulphate termékcsaládja, az eredmények jelentősen növelhetőek, a kockázatok pedig csökkenthetőek – időjárásnak ellenálló formában.

A szója sok szempontból technikás növény, ez alól a tápanyagpótlása sem kivétel. Ugyan 1 tonna terméshez igényel 50-60 kg nitrogént is hektáronként, de ezt csak odafigyeléssel juttathatjuk ki, mert túltáplálás esetén nemcsak erős gyomosodással, de az állomány megdőlésével és az érés kitolódásával is számolnunk kell. Ennél is fontosabb azonban, hogy a mennyiségre és minőségre is jó terméshez a szóját – és a gyökérzetén élő hasznos baktériumokat – jól kell lakatni olyan makro- és mikroelemekből, mint a kén (7-8 kg), kalcium (40-50 kg), magnézium (9-10 kg), a bór, vas és a mangán. A kálium (50 kg) itt is elengedhetetlen az ezermagtömeg növeléséhez, de kulcstápelem a hüvelyképződéshez is. Szintén lényeges, hogy a foszfor (35-40 kg) társaságában a növény saját nitrogénképzéséhez elengedhetetlen gyökérgümők fejlődését is serkenti. Az ICL Polysulphate ásványi trágyáját, illetve az arra épülő, foszforral kiegészített ICL PKpluS tápanyagokat az teszi páratlanul hatékonnyá a szójatermesztéshez, hogy mindezt egyetlen termékbe sűrítve képesek megadni a nitrogéntól különválasztva, akár 60 napos hatástartammal” – meséli Rácz Gábor.

A Polysulphate-ban található tápelemek, nagymennyiségű kálium serkenti a gyökérgumók fejlődését

A Polysulphate-ban található tápelemek, nagymennyiségű kálium serkenti a gyökérgumók fejlődését – fotó: ICL Magyarország

Milyen plusz eredményekre képes a Polysulphate-kezelés a szójában?

A Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) ásványi trágyáját Anglia partjainál kizárólagossággal bányássza az ICL, a termék pedig először állítja a mezőgazdaság szolgálatába egy ősi tengerfenék ásványkincsét. A ként, káliumot, kalciumot, magnéziumot azonnal felvehető szulfátos formában tartalmazza, ráadásul a benne található vas, bór, mangán mind 100%-ban természetes forrásból származik – ezért az ásványi trágya ökológiai gazdálkodásban is használható.

„A kitermelt kőzeteket csak őrlik, rostálják és csomagolják, így minimális a termék ökológiai lábnyoma. Hasonlóan lényeges, hogy a tápanyag ásványi formája kimosódásnak is ellenáll, ezzel is csökkentve a termelő kitettségét” – emeli ki Rácz Gábor.

Azonban még ennél is fontosabb a világszerte mért plusztermés a Polysulphate alkalmazása mellett a szója termesztésében.

„A kísérleteket a szójatermesztés bástyáinak számító dél-amerikai országokban kezdte el az ICL, majd 2022-ben kezdtük el itthon is kiépíteni az első szántóföldi teszteket. Braziliában monoammónium-foszfát (MAP) vagy épp kálium-klorid (KCL) alaptrágyákra építve mérték fel a Polysulphate-kezelés termésnövelő erejét, illetve annak hatását más kénkészítményekhez mérten. A kénpótlásban nem részesült táblákon 16% terméspluszt, míg más kénkészítményekhez mérten 9,6%-os terméspluszt regisztráltak az egyik kísérletben. Hasonló beállítások mellett egy másik brazil gazdaságban a Polysulphate-kezelés 3,9%-os pluszt ért, míg a Paraguay-ban beállított tesztben 10,8%-kal emelte meg a termést a Polysulphate alkalmazása.”

A nehéz 2022-es évben került sor az első magyarországi kísérletekre Baja térségében. Bár a gyökérzet fejlődése és a gyökértömeg nagysága terén látszottak a kezelés pozitívumai, a tomboló forróságban a növények erejét végül a túlélés kötötte le.

A magyarországi kísérletekben is fejlettebb gyökérzetet, vitális állományt hozott a Polysulphate kezelés

A magyarországi kísérletekben is fejlettebb gyökérzetet, vitális állományt hozott a Polysulphate kezelés – fotó: ICL Magyarország

határszemle

Határszemle az ICL magyarországi kísérletéből – fotó: ICL Magyarország

„A határszemlék és a növényanalízisek megerősítették az összetett ásványi tápanyag pozitív hatását az állományban – jobban fejlődött a gyökérzet, magasabb volt a gyökérgumók száma. A tomboló aszály miatt viszont értékelhető plusztermést nem tudtak a növények kinevelni a kontrollhoz képest. Az ICL-nél is ismerjük a mondást, „egy év nem idő” a mezőgazdaságban, így idén 2 helyszínen megismételjük a szántóföldi kísérletet egy kisparcellás teszt társaságában. Szeretnénk, ha kedvezőbb csapadékmennyiségek mellett kideríthetnénk, átlagos évben mire képes itthon az ásványi tápanyag alkalmazása.”

Nitrogénpótlástól leválasztott foszforkijuttatás a szójában? ICL PKpluS!

Az ICL PKpluS a Polysulphate ásványi tartalmát foszforral egészíti ki, így természetes alapokon nyugvó tápanyagforrást kínál pontosan a szója igényire hangolva, a nitrogénpótlásról leválasztva.

Az ICL PKpluS termékcsaládjában találunk magas foszfor-, kiegyensúlyozott foszfor- és kálium-, valamint magas káliumtartalommal készülő termékeket is.

polysulphate

Fotó: ICL Magyarország

Javasolt ICL tápanyagpótlási mennyiségek a szójatermesztésben

Alapkezeléshez PKpluS termékekkel talajelemzés, talajfeltöltöttség függvényében 350-400 kg/ha dózisban.

  • PKpluS 0-16-30+2MgO+10 SO3+11CaO;
  • PKpluS  0-21-20+2MgO+12,5SO3+15CaO.

Alapkezeléshez Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) ásványi trágya talajelemzés, talajfeltöltöttség függvényében 200-300 kg/ha dózisban.

Alapkezeléshez ICL PotashpluS 0-0-37+3MgO+24SO3+8CaO 150-200 kg/ha dózisban.

Vetéssel egy menetben Agromaster Start Mini 12-44-0+5SO3 mini szemcseméretű starter műtrágya.

Lombtrágyázás Agroleaf Power Total 20-20-20+mikroelemcsomag 4-5 kg/ha dózisban 6-12 leveles állapotban és virágzás előtt, bimbós állapotban ismételve.

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479,

email: gabor.racz@icl-group.com