A mikrogranulált startertrágyázás, mint technológiai elem korántsem újkeletű a magyar gazdálkodók szemében. Egyre szélesebb körben elfogadott ezen inputok évenként ismétlődő használata azon széles sortávú kultúrák esetében, amelyeknél a műszaki feltételek biztosítottak a mikrogranulátum precíz és pontos kiszórására. Az új trendek a gépgyártó cégek esetében, mint például a John Deere azonban a jelenlegi rendszertől eltérően, mikrogranulátum-szóró adapter nélkül hozzák forgalomba vetőgépeiket.

A fent említett változás azon termelőknek, akik előszeretettel alkalmaznak mikrogranulált startertrágyát a vetésük során, problémát jelent, a KITE Zrt.-nek pedig kihívást annak érdekében, hogy a vevői igényekre megoldást teremtsen. Ezért kezdődött el 2015-ben a folyékony startertrágyázási rendszer tesztelése. Azóta a KITE Zrt., mint a magyar mezőgazdasági piac élenjárója, többek között a folyékony startertrágyázás tekintetében is az élre lépett. Folyamatos kijuttatástechnológia- és termékfejlesztései segítik a gazdákat a minél eredményesebb és hatékonyabb gazdálkodásban.

A fejlesztés legújabb eredménye a KITEstart® Liquid NP, amely egy ammónium-polifoszfát alapú folyékony starterműtrágya. Rendkívüli hatékonyságát az ammónium és a foszfor szinergista hatásának köszönheti. A termék kulcsa a rendkívül precíz gyártástechnológián alapszik, mely folyamat végeredménye egy magas hatóanyag tartalmú, víztisztaságú és üledékektől mentes folyadék, amely széles hőmérsékleti tartományban stabil marad.

KITE

A KITEstart® Liquid NP-ben található foszfor ideiglenesen egy polymer láncba zárva az ammónia által védett formában van jelen. Ezen védett polifoszfát formának köszönhetően a talajban található kalcium, vas és magnézium ionok foszfátképző hatása nem tud érvényesülni, így a hatóanyag gátolt az amúgy gyakran előforduló lekötődéstől. Amikor a kijuttatást követően a polifoszfát találkozik a talajban található mikroorganizmusokkal, valamint a növény gyökere által termelt enzimekkel, ez a polymer réteg bomlásnak indul és elkezdődik a növényi tápanyagfelvétel.

A foszfor önmagában is intenzív gyökérnövekedést indukál, azonban nitrogénnel kiegészülve erőteljesebb és nagyobb gyökértömeg növelésére képes.

A starterműtrágyák használatában a folyékony technológia mindenképpen újdonságnak számít. A technológiai váltás, pedig az alábbi a szilárd starterekkel szemben jelentős előnyökkel magyarázható:

• precíz, pontos adagolást tesz lehetővé, mellyel nem csökken a területteljesítmény

• szárazabb körülmények között is garantáltan hasznosul, hisz nem függ az oldódás a talaj nedvesség tartalmától

• könnyen keverhető más termékekkel, mellyel egymás hatását erősítve képes működni

• polifoszfát alapú így nem kötődik le, még szélsőséges kémhatású talajokon sem

• a granulátumszóró adapter megléte esetén, az „felszabadul” és alkalmas lesz más input, mint például talajfertőtlenítő szer kijuttatására.