A szántóföldi növénytermesztés esetén az időjárás az a tényező, amelyet nem tudunk befolyásolni, a mikrobiológiai készítmények felhasználása esetében a száraz, meleg körülmények határt szabtak a felhasználásnak.

A talajbaktérium készítmények általában olyan törzseket is tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Ezért az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző, rendkívül ellenálló törzseket kerestünk, amelyek túlélik a szárazságot ellenálnak a magas hőmérsékletnek a szélsőséges pH-nak, táplálékként tekintenek a szármaradványokra, képesek bontani a kitint és visszaszorítják a növénypatogéneket.

csíra

Védik a csíranövényeket a patogének káros hatásaitól – fotó: Pixabay

A Mikro-Vital SUPARY-ban található törzsek endospórát képeznek, ezáltal válnak igazi túlélőkké. A fermentációs folyamat végén a kiszállított készítményben vegyesen található, vegetatív és spórás állapotban lévő baktériumok. A kijuttatást követően optimális környezetbe érkezve a spórák is kicsíráznak és osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat.

Amennyiben a kijuttatást követően a környezeti tényezők, (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelő, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak, és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat (pl.: eső megérkezése).

A nyári-őszi száraz talajállapotok és magas hőmérséklet esetén a gazdálkodók sok esetben úgy döntöttek, hogy félve a mikróbák sérülékenységétől ebben az időszakban nem juttatnak ki baktérium készítményeket. Új termékünket nyári időszakban is kijuttathatják, amennyiben a körülmények kedvezőtlenre fordulnak, a készítményben található mindhárom törzs képes védekezni és túlélni, így a befektetés nem vész kárba.

Az alkalmazott három törzs egymást erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Védik a csíranövényeket a patogének káros hatásaitól, serkentik a gyökeresedést, mobilizálják a tápanyagokat, a szármaradványra tápanyagként tekintenek.

N2 kötés P, K, Zn mob. MN 300 CMC Xilán Pektin Kitin Cián Sziderofór ACCD Spóra
szármaradvány
Bacillus subtilis +++ ++ +++ ++ +++ +
Bacillus aryabhattai + +++ + ++ ++ +++ ++ ++ ++ +
Paenibacillus peoriae +++ ++ +++ +++ +++ +++ ++ ++ ++ +

Jelölések: + + + : jelentős mértékű; + + : közepes; + : gyenge mértékű; -: nincs