Nyugat-Európát elöntötte az egyszikűek sora, minden kultúrában, de kalászosokban különösen megterhelő az ellenük való védekezés, bizonyos fajok, biotípusok ellen már-már lehetetlen.

Mi itt Magyarországon még nem vagyunk ilyen nehéz helyzetben, aminek több más ok mellett meghatározó tényezője a fegyelmezett növényvédelmi magatartás, helyes engedélyezési gyakorlat, megfelelő dózisok használata. Emellett az egyes fajok hazánkban előfoduló biotípusai bizonyos hatóanyagokkal szemben még fokozottabb érzékenységet mutatnak, mint tőlünk nyugatabbra. Amennyiben jól lokalizálható, kisebb kiterjedésű helyeken fel is bukkan megváltozott érzékenységet mutató példány, olyan kiterjedt rezisztencia, sőt számos hatóanyaggal szemben keresztrezisztencia még nem tapasztalható hazánkban, mint pl. Angliában, Franciaországban. Nézzük meg, mit tehetünk azért, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, minél tovább megőrizzük a kezünkben lévő hatékony növényvédelmi megoldásokat?

Néhány évvel ezelőtt, ha a kalászosok egyszikű gyomnövényeiről beszéltünk, elsősorban a nagy széltippanra gondoltunk. Később egyre több, kifejezetten jó kultúrállapotú, korábban nem fertőzött területen jelent meg egyszikű gyom, szinte egyik évről a másikra, hatalmas egyedszámmal, egész táblákat lefertőzve. Már korántsem csak a nagy széltippanról beszélünk, hanem igen hosszú azon egyszikű fajok listája, amelyek fejtörést, megoldandó feladatot jelentenek kalászosban.

Az egyszikűek káros hatásai:

  • a kalászos zavartalan fejlődésének, bokrosodás akadályozása
  • betegségellenállóság, télállóság csökken
  • termésveszteség (egyes fajok már közepes fertőzésnél is jelentős, akár 25 %-os termésveszteséget okozhatnak)

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

Mit tehetünk, hogy ne az egyszikűek vigyék el a termést?

Táblaszinten ismerni kell a gyomflórát. Ismerjük fel a problémát időben, ha egyszikű gyomfaj megjelenik a területen, akkor legyen ez a gyomirtási program fókusza, ehhez válasszuk a lehető leghatékonyabb technológiát. Nagyon fontos az időzítés, hogy a kezelés a hatékonyság szempontjából (még a tavaszi munkacsúcsok idején is) az optimális időpontban történjen. Be kell vallani, az egyszikűeket korai fejlettségben szinte lehetetlen nagy biztonsággal faji szinten meghatározni, még gyombiológus szakemberekkel is előfordul, hogy fejtörést okoz. Ezért segíthet az, ha olyan technológiát választunk, ami gondolkodás nélkül használható, minden faj ellen, akár heterogén fejlettségi állapotban is megbízható megoldást nyújt.

Van a Syngenta portfóliójában Avoxa néven egy olyan új készítmény, ami igazi egyszikűtudós. Két olyan hatóanyag nagy dózisú gyári kombinációja ez a termék, amelyek önmagukban is komoly egyszikűirtó hatással rendelkeznek: az egyik összetevője a pinoxaden, ami a jól ismert Axial One egyszikűirtó hatóanyaga, a másik pedig a piroxszulám, ami egy piacon lévő versenytárs készítmény fűfélékért felelős hatóanyaga.

avoxa hatása

Avoxa lenyűgöző hatása Lolium spp. ellen Kisgörbő határában – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Az Avoxa új, hiánypótló készítmény a kalászosok tavaszi gyomirtására. Nem válogat, bármilyen egyszikű van a területünkön, kiváló hatást nyújt ellene, beleértve a rendkívül nehezen kezelhető rozsnok-féléket is.

Javasolt dózis és a kezelés ideje: a gyomok fejlettségétől és fajától függően 1,3-1,8 l/ha tavaszi posztemergensen, a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől egészen két nóduszos állapotig.

rozsnok

A rozsnokot tavasszal AvoxaPeak-el kell kezelni – Syngenta Magyarország Kft.

A kétszikű gyomok elleni hatékonyság fokozására alkottuk meg az AvoxaPeak technológiai csomagot, amely 10 ha gyomirtására elegendő mennyiségű terméket tartalmaz. A proszulfuron hatóanyag tartalmú Peak segítségével a legfontosabb egy- és kétszikű gyomok ellen kiváló hatékonysággal alkalmazható.

További információért látogasson el a Syngenta Magyarország Kft. weboldalára vagy keresse területileg illetékes kollégáit.

Tóth Csantavéri Szilvia

fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.