Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása. A betakarításra rányomta bélyegét az Ukrajna európai gabonaexportja által okozott nehéz gabonapiaci helyzet, ezért a magyar kormány fenntartja az importkorlátozást és tovább harcol azért, hogy a magyar és a régió gazdálkodói végre érdemi EU-s védelmet nyerjenek – idézi Feldman Zsolt bejelentését az Agárminisztérium sajtóközleménye.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján elmondta, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása:

  • Napraforgó esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával.
  • A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként.
  • A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt.

A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel. A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát.

A napraforgó termésátlagai országosan eléggé kiegyensúlyozottak, a kukorica esetében régiónként jobban eltérnek, míg a Dél-Alföldön a 6,2 tonna/hektárt alig éri el az átlaghozam, addig  Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 8,9 tonna/hektár körül alakult – hangsúlyozzák a közleményben.


Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel segíti a gazdálkodói pénzügyi likviditás fenntartását az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók biztosításával és az idei évben 270 milliárd forint támogatási előleg- és részfizetés biztosításával. Hangsúlyozta azt is, hogy a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek, a pályázati menetrend itt érhető el.

Az államtitkár felhívta az érintettek figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az Agárminisztérium minden tájékoztatását annak érdekében, hogy minden termelő megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatást – áll a sajtóközleményben.