A rendezvényen az európai napraforgó vetésterület 95 %-át lefedő 13 ország szakmai képviselői vettek részt.

Az eseményt Daniel Chéron, a Limagrain vezérigazgatója nyitotta meg, aki a vállalat szövetkezeti eredetéből fakadó vezetői hátterét és eddig elért eredményeit osztotta meg. Beszélt többek között arról, hogy a Limagraint egyedülálló módon gazdák alapították és vezetik a mai napig a jelenleg 2.000 szerződéses tulajdonoson keresztül. A cég mottója: „Vezetőink egyben mezőgazdasági gazdálkodók, akik megértik a földeket művelő termelőket."

Rémi Bastien európai ügyvezető igazgató a Limagrain európai jelenlétéről és azon belül a napraforgó helyzetről tartott előadást. Érdekes tényként közölte, hogy a elmúlt húsz évben a napraforgó termőterülete megduplázódott. Jelenleg a Limagrain a világ 4. legnagyobb - vegyipari háttér nélkül működő - vetőmag előállító vállalata. A tavalyi évben közel 2 milliárd euros árbevételének 68%-a Franciaországon kívüli értékesítésből ered. Ebből szintén egyedülálló módon 188 millió eurót kutatásra fordított. A cég a világon 41 országban van jelen, közel 8.600 alkalmazottal, melyből 1.750-en a kutatásban dolgoznak.


Daniel Chéron, a Limagrain vezérigazgatója és Rémi Bastien,

a Limagrain európai ügyvezető igazgatója

Az előadásokat követően a résztvevők megtekintették azt a tenyészkertet, amelyben a legújabb hibridek parcellái sorakoztak.


Limagrain napraforgó kutatások megtekintése

Ezt egy látogatás követte a Limagrain napraforgó hibridek feldolgozását végző vetőmagüzembe, ahol a legmodernebb technológia érdekes részleteit tekintették meg. Elhangzott, hogy Törökországban, a Limagrain egyik stratégiai piacán hol és milyen a napraforgó vetőmag előállításban és feldolgozásban fontos lépéseket végeznek.


Limagrain Europe - törökországi napraforgó tevékenységei

Cenk Saracoglu - Limagrain Törökország ügyvezetője arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a közel jövőben átadásra kerül a térség legmodernebb napraforgó feldolgozó üzeme 80 m2 területen, 600.000 zsák vetőmag feldolgozási kapacitással.

Az új üzem terve

Ez egyúttal azt az üzenetet is magában hordozza, hogy a Limagrain számára a napraforgó az egyik kiemelkedő jelentőségű növényfaj.

A világon 25 millió hektáron termesztenek napraforgót, melyben a legnagyobb részt Oroszország képviseli, körülbelül 7 millió hektár területtel, majd Ukrajna 5 millió hektár területtel és ezt követi az Európai Unió 28 tagországa, összesen 4 millió hektár napraforgóval.

A vetőmag-értékesítés tekintetében a Limagrain Törökországban és Bulgáriában piacvezető, míg Romániában, Szerbiában, Moldovában 2. helyezett, Magyarországon és Európában pedig a 3. helyet foglalja el a piacon.

Szalay Rita nemzetközi napraforgó kutató elmondta, hogy az eddig elért eredmények az 1980-ban elkezdődött jelentős kutatási beruházásoknak köszönhetőek. Azonban az igazi lendületet 1999-ben a napraforgó nemesítést végző Soltis megalapítása hozta. Az együttműködés jelentős újdonságok piacra kerülését eredményezte. A közös kutatás és együtt gondolkodás eredményeként a Limagrain elsőnek rukkolt elő a Clearfield® hibridek alkalmazásával és ajánlásával, amely a napraforgó gyomirtási technológiában áttörésnek számított.
A folyamatos innováció és széleskörű együttműködés eredményeként a Limagrain ismét egyedülálló termékkörrel lépett az európai napraforgóvetőmag-piacra.

A legújabb LG napraforgó hibridek az elérhető legmagasabb szintű szádor rezisztenciával rendelkeznek, igen jó szárazságtűrő hibridek és egy a jelenleginél is hatékonyabb gyomirtási technológia alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára.
Ezen hibridek csoportját SUNEO név alatt ismerhetik meg a gazdálkodók.

SUN = kiemelt fontosságú szántóföldi kultúránk
NEO = Innovációnk a napraforgó piacon
SUNEO® = technológia a nagyobb termésbiztonságért

A termékeket és a használatukkal járó előnyöket a magyar gazdák az elkövetkező években szakmai konferencián, fajtabemutatókon, egyéb szántóföldi rendezvényeken és sajtóközleményekből ismerhetik meg. Érdemes figyelemmel kísérni a Limagrain innovációit, mert ezekkel ismét nagyobb haszonra tehetnek szert a felhasználók.