A kelet-magyarországi megyékban pusztító szárazság hatalmas terméskiesést vetít előre. És egyelőre nem látszik, hogy bármi javulás következne az előttünk álló időszakban. A búzára már sok helyen keresztet lehet vetni, de a kukoricának még életmentő lehetne az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzésében az áll, hogy az előttünk álló héten száraz és forró időre számíthatunk magas UV sugárzással. Számottevő csapadék sajnos nem várható, az ország keleti felén tovább fokozódik a szárazság, és egyre növekszik a súlyos aszállyal érintett területek kiterjedése.

Országszerte a talajok száradására lehet számítani, már a Dunántúl északi felén is fokozódik a baj, csapadékhiány és közepes aszály fogja jellemezni ezt a térséget is.


A hőmérséklet csúcsértéke 35 fok közelében alakul az előttünk álló napokban. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30% alatti páratartalom társul, a déli, délutáni órákban minden nap légköri aszály várható.

A képek magukért beszélnek, így áll a helyzet az Alföldön:

Aszályhelyzet az Alföldön, a kalászok mérete meg sem közelíti az ideálisat – Fotók: Fenyődi Andrea

A képek a szerző engedélyével kerültek felhasználásra.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.