A növénytermesztőket rettegésben tartó szuper gyomok legnagyobb veszélye abban áll, hogy egyetlen növény akár fél-egymillió életképes magot képes produkálni, amit lehetetlen egy menetben elpusztítani. Ezeket, az USA-ban évi kétmilliárd dollár veszteséget okozó gyomokat csak a glifozáttal és a mezotrionnal lehetett hatékonya kordában tartani – írja az agribusinessglobal.com.

paréj

A piridát a gyomnövények fotoszintézisét blokkolja – fotó: Pixabay

A másik nagy probléma, hogy a szuper-gyomok egyre több szerrel szemben alakítanak ki rezisztenciát (a paréj jelenleg öt szerrel szemben rezisztens), így folyamatosan új szerek bevezetésére volt szükség. Az amerikai Belchim cég – több egyetemi kutatóhellyel együttműködve – néhány évvel ezelőtt a korábban ismert piridát, kontakt hatóanyagot és annak más szerekkel (pl. mezotrionnal, glifozáttal és atrazinnal) való kombinációit kezdte bevetni a legveszélyesebb gyomok ellen, és ez a kísérlet egyelőre biztató eredményeket mutat.

A piridát a növények fotoszintézisét blokkolja, ami a sejtfalak roncsolásához vezet. Az Illinois-i és az Iowai Egyetem által végzett kísérletekben az említett kombinációk posztemergens alkalmazása nyomán, 14 nap elteltével a paréj növények 95 százaléka elpusztult.