Gazda az Agromaster Start Minivel a vetőgép mellett

Gazda az Agromaster Start Minivel a vetőgép mellett – fotó: ICL SF Magyarország

Hogyan válasszunk műtrágyacsaládot a jövő évi nyereséges termesztés megalapozásához?

A jelenlegi inputanyagárak és terményárak mellett a megtérüléshez a gazdálkodónak műtrágyák terén három tényezőt kell szem előtt tartania:

  • A tápanyagpótlást mindig szakszerűen elvégzett talajelemzésre kell építeni! Ezzel ugyanis kiderül, milyen a talaj tápanyagszolgáltató képessége, korrigálható, ha a talaj pH-problémája miatt például gátolt a foszforfelvétel. Az is kiderül, ha a magtermés mennyiségi és minőségi növeléséhez nem elég hosszú hatástartamú, szabályozott nitrogén leadású terméket választani, hanem szükség lesz például a szabályozott foszforleadásra is.
  • Érdemes prémiumkategóriás, szabályozott hatású műtrágyákat választani, hiszen a szabadalmaztatott plusz hatóanyagoknak köszönhető hozamplusz, extra stressztűrés árban is versenyképessé teszi a technológiát.
  • Döntsünk olyan műtrágyacsalád mellett, aminél a választék képes a talajvizsgálati eredményekhez igazodni, plusz a beszerezhetőséget is garantálni tudja a kereskedő.

Ilyen téren nyújtanak jelenleg lépéselőnyt a vezető műtrágyagyártók közül az ICL termékei, hiszen mindhárom elvárást képesek teljesíteni.

ICL komplex és starter műtrágyák őszi alap- és fejtrágyázáshoz: okos technológiával nagyobb az esély a jó termésre!

Starter műtrágya kísérlet eredménye

A magyarországi kísérlet eredménye – fotó: ICL SF Magyarország

Az ICL magyarországi szakértői az itthon végzett kísérleti eredmények tükrében két termékcsalád kombinációját javasolják azoknak a gazdálkodóknak, akik szeretnék versenyképes hektárköltségek mellett bebiztosítani a bő termést az őszi vetésű növényeknél – repcében vagy kalászosoknál is:

Az innovatív Agromaster technológia lényege a burkolat segítségével szabályozott, hosszú hatástartamú nitrogénforrás, ami a tápanyag-utánpótlási program készítésekor jól kombinálható az ICL PK Plus és ICL PotashPlus termékben található Polysulphate természetes ásvány előnyös hatásaival.

A mikrogranulátumok képesek a gyökérzóna közelében megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítására. Viszonylag kis mennyiséggel (50-80 kg/ha) megalapozhatjuk a sikeres szezont. Az Agromaster Start Mini burkolt szemcséinek köszönhetően a nitrogén hosszabb időn át elérhető marad a növény számára, így biztosíthatjuk az indító tápanyagokat a vetéssel egy menetben, ultra lokalizált módon – közvetlenül a gyökérzónában.

A hosszú hatástartamú, burkolt, szabályozott tápanyagleadási technológia jótékony hatása a kiszámíthatatlan időjárás következtében egyre jelentősebb előnyt biztosít. Ugyanis nem mindegy, hogy a kiadott nitrogén mekkora része párolog el vagy mosódik ki a talajból.

E-max tápanyag-leadási technológia

Forrás: ICL SF Magyarország

Napjainkra már számos korszerű vetőgép alkalmas – akár egyszerre – mikrogranulátum és normál granulátum szórására is. Ahol nem, külön sorközműveléssel ott is járható út a tápanyagok növényhez közeli kijutattása. Így akár a vetéssel egy menetben kijuttathatjuk az ICL PK Plus vagy az ICL PotashPlus műtrágyákat 200-250 kg/ha mennyiségben; a megfelelő összetételt talajvizsgálati adatok alapján érdemes kiválasztani. Mivel ezek a termékek Polysulphate ásvány alapúak, természetes eredetű tápelemeket (kálium, kén, magnézium és kalcium) és gazdag mikroelemforrást is biztosítanak.

ICL PK Plus polysulfate

Fotó: ICL SF Magyarország

A modern, szabályozott tápanyag-leadású, burkolt technológia a természet erejével kombinálva minden körülmények között sikeres termést képes biztosítani a gazdák számára.

További információért keresse szaktanácsadónkat!

Rácz Gábor
ICL Innovative Ag solution

Tel: +36 30 488 1479
e-mail: gabor.racz@icl-group.com
www.icl-agromaster.hu, www.polysulphate.hu