Az extrém időjárás miatt egyre sokasodó aszályokkal, jég- és viharkárokkal ugyanis így jár el az a termelő, aki nem köt mezőgazdasági biztosítást! Ma már a hagyományos növénybiztosítások mellett állami díjtámogatott biztosítások is köthetők, amelyeknél az biztosítási díj jelentős része visszajár az év végén. Ráadásul, ha olyan céggel kötjük a szerződést, mint az IKR Agrár Kft., akkor arra is van mód, hogy az inputanyag-szerződés részeként terményben fizessünk, utólag. Míg a termésre a biztosítási védelem szinte a termeltetői szerződés aláírás után életbe lép.

„Az IKR Agrár mezőgazdasági biztosítás nem felesleges pénzbefizetés, a partnereinket minden évben milliós károktól óvjuk meg!”

A természeti károk évről-évre egyre több hasznot vesznek ki a magyar termelők zsebéből. A 2020-as szezon sem volt kivétel, a bejelentések tanúsága szerint a téli, majd tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben és szántóföldi növényekben. Egyes barack-, szilva- és cseresznyeültetvényeknél a kár akár a 100%-ot is elérte. Ezt tetézték a tavasz végi és kora nyári aszályos időszakok, amiket hosszú évek óta példátlan jégverés- és viharkárok követtek. Utóbbiak már a szántóföldi növénykultúrákban is komoly problémákat okoztak.

Ahogy azt Szollingerné Böröcz Renáta, az IKR Agrár Kft. biztosítási szakértője elmondta, az ő partnereik körében is bőven akadtak káresetek. De szerencsére ezeket mind kivédte a korábban megkötött mezőgazdasági biztosítás.

Groupama biztosítás

Az IKR Agrár mezőgazdasági biztosítás nem felesleges pénzbefizetés, a partnereit minden évben milliós károktól óvja meg – fotó: IKR Agrár Kft.

„Egyre több gazdálkodó köt biztosítást, amit ma már az alap a jégverés- és tűzkáron felül, további kockázatok biztosításával is kiegészítenek. Az IKR Agrár Kft. estében volt olyan partner, akinek a jég verte el a napraforgóját, de a növénybiztosítással kiváltott biztonsági háló működött, így több millió forint kárenyhítést kapott. Érthetően nagyon elégedett volt a szolgáltatással. De olyan partner is akadt, akinek szinte épp csak lejárt a várakozási idő a szerződéskötés után és egy májusi vihar teljesen tönkretette a repcéjét. Gondoljunk bele, ez egy gazda rémálma: Egész évben dolgozott, megművelte a földterületet, kivitte a vetőmagot, a műtrágyát és a permetszert, az erőgépekben gázolajat használt, majd egy egész év eredményeit egyetlen vihar tönkreteszi. Milliós károk voltak ott is, de a biztosító itt is rendben fizetett. A kárenyhítési alapba így is, úgy is kötelező a gazdálkodóknak évente befizetniük. Ha köt egy piaci biztosítást, akkor egy ilyen helyzetben, vagy aszálykárnál 100%-ban jogosulttá válik a kártérítésre. Ezért is szoktam hangsúlyozni: az IKR Agrár mezőgazdasági biztosítás nem felesleges pénzbefizetés, a partnereinket minden évben milliós károktól óvjuk meg.

jégeső szőlő

Ha piaci biztosítást is köt a termelő, akkor 100%-ban jogosulttá válik a kártérítésre – fotó: Shutterstock

Az IKR Agrár Kft.-nél 2011. óta lehet növénybiztosítást kötni, amihez a Groupama Biztosító termékeit teszi elérhetővé a partnereknek. Ez a biztosítótársaság 2020-ban negyedszer nyerte el az ÉV BIZTOSÍTÓJA díjat, így Szollingerné Böröcz Renáta szerint a termelők nyugodtak lehetnek, korrekt ügymenetet és szakszerű kárfelmérést biztosítanak minden ügyfelüknek.

„Ebben a szakmában azt szoktuk mondani, hogy a legjobb, ha a biztosítás kidobott pénznek tűnik, mert akkor nincs káresemény, amit enyhíteni kell. Ellenben ha megtörténik a baj, akkor nagyon is lényeges, hogy olyan biztosítással rendelkezzünk, ami megtéríti a keletkezett kárt. Az IKR Agrár Kft.-n keresztül elérhető Groupama mezőgazdasági termékek ilyenek.”

aszály

A Groupama Biztosító 2020-ban negyedszer nyerte el az Év biztosítója díjat – fotó: Agroinform.hu

Díjtámogatott növénybiztosítás: szinte ingyen tudhatják biztonságban a termést a gazdák

Mivel az IKR Agrár Kft. elérhetővé teszi a mezőgazdasági biztosításokat, így a partnereik egyedi feltételekkel élvezhetik azok előnyeit. Az IKR Agrár Kft. által megkötött biztosítási szerződésért nem kell a termelőnek rögtön biztosítási díjat fizetni, viszont a növénye már biztosítva van, a Groupama Biztosító már átvállalja a kockázatot.

A díjakat mi rendezzük a biztosítóval, így nálunk a termeltetői szerződéskötést követően 24 órán belül él a biztosítás, majd 5 nap múlva akár káresemény is bejelenthető, ha az élet úgy hozza. A termelőn kívül, az IKR Agrár Kft.-nek is érdeke, hogy biztosítva legyen a termény. Az inputanyag-keretszerződéseink feltétele is, hiszen ilyenkor a termény a szerződésre kiszolgált input-anyag fedezete. Ezért szeretnénk, hogy a kihelyezett növény biztosítva legyen. Nem kötelező, hogy a biztosítást a partnerek nálunk kössék, de ilyenkor kikötjük, hogy legyen biztosításuk. Technikailag nézve hitelt nyújtunk ilyenkor a partnereinknek, amire a termény a fedezet. Amennyiben a biztosítást nálunk kötötték, a díjat a leadott termény árából rendezzük. Így nem áll a biztosítási összegben a pénze, de a termés is azonnal biztonságban van. Kényelmes és költséghatékony.

Mivel a statisztikák szerint évente mintegy 10 termelőből 1-et érintenek az időjárási károk, érdemes biztosra menni.

Ehhez az IKR Agrárnál a Groupama Biztosítótól kedvező díjszabásokkal elérhetőek:

• Hagyományos növénybiztosítások

• Államilag támogatott növénybiztosítások

Az államilag díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások lényege, hogy a mindenkori keretösszeg erejéig (ezt országosan 2021-re 11 milliárd forintra emelték) a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának – attól függően, hogy milyen biztosítási módozatot választ a partner – akár 70% -át utólag visszakapják a gazdák az év végén.

A díjtámogatott növénybiztosításokat a következő természeti kockázati tényezőkre lehet megkötni:

• jégverés

• viharkár

• őszi, téli és tavaszi fagy

• aszálykár

• árvíz

• felhőszakadás

vihar

Az „A” típusú díjtámogatott növénybiztosítás 8 kockázati eseményre nyújt védelmet egy csomagban, és a 70%-os díjvisszatérítéssel kevesebbe kerül, mint ha külön-külön eseményekre kötnénk biztosítást – fotó: Pixabay

Milyen kultúrákra és mekkora visszatérítési összeggel köthetőek díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások?

• Az „A” típusú díjtámogatott növénybiztosításnál akár 70% -os visszatérítésre számíthatnak a termelők.

Ebbe a Magyarországon leggyakrabban termesztett szántóföldi növénykultúrákra (pl. kukorica, őszi búza, őszi árpa, napraforgó, őszi káposztarepce stb.), néhány jellemző gyümölcsös (pl. alma, körte, meggy, szilva, barack, cseresznye stb.) ültetvényre, valamint a szőlők tartoznak.

• A „B” típusú díjtámogatott növénybiztosításoknál akár 60% -os visszatérítéssel lehet számolni.

Ez a Magyarországon termesztett kertészeti növénykultúrákra vonatkozik.

• A „C” típusnál szintén 40% -os visszatérítéssel kalkulálhatunk.

Ez a Magyarországon termesztett szántóföldi növénykultúrákra vonatkozik, a szántóföldi zöldségkultúrákat kivéve.

Természetesen, a fenti % értékek becsült számok, hiszen attól függ, hogy az adott termelési évben a támogatásra szánt keretösszegre hányan pályáznak, mekkora díjtámogatási igény jelentkezik.

Mindig rávilágítunk a partnerekkel való tárgyalások során arra, hogy szántóföldi növényeknél „A” típusú biztosítást kössenek. Az „A” típusú díjtámogatott növénybiztosítási módozat 8 kockázati eseményre nyújt védelmet egy csomagban, és a 70%-os díjvisszatérítéssel kevesebb költségbe kerül, mint ha külön-külön eseményekre kötnénk biztosítást. A biztosítási díj lehet magasabb, de a visszatérítés is kedvezőbb és összességében jobban jár a kedves partnerünk. Ráadásul velünk minimális ideig kell megfinanszírozni a biztonságot. Amennyiben a termelő az IKR Agrár Kft. közvetítésével köt biztosítási szerződést, a biztosítási díjat kukorica esetén például november 20-ig kell kifizetnie, vagy kiegyenlítjük az IKR Agrár részére értékesített terményből, decemberben pedig már érkezik is a visszatérítés.” – emeli ki Szollingerné Böröcz Renáta.

IKR Agrár mezőgazdasági biztosítások a Groupama Biztosító Zrt.-től: az ügyintézés egyszerű, de figyeljünk az adatokra!

A növénybiztosítások megkötéséhez az IKR Agrár Kft. precíz, segítőkész szakértői támogatással, gyors ügyintézéssel várja a gazdálkodó partnereket. Az árajánlat kiállítása és a szerződéskötés a járványhelyzetre való tekintettel – amennyire lehetséges – telefonon és online is elérhető. A szerződéskötéseknél nincs kockázatelbírálási idő, egyedileg az igényekre alakított díjfizetési ütemezések kérhetőek.

Lényeges azonban, hogy pontosan adjuk meg az adatokat, azok egyezzenek a területi támogatásnál leadott adatokkal:
• A MePAR kódok és a hozzájuk tartozó területi adatok egyezzenek
• A növénykód is egyezzen
• Reálisan adjuk meg a várható hozamot, egységárat

Szakszerű kárfelmérés, gyors kárenyhítéssel – teszünk a termelőkért

Amennyiben káresemény történik, mind az IKR Agrár Kft., mind a Groupama Biztosító igyekszik a lehető leggyorsabban segíteni a termelőknek. Az IKR Agrár honlapjáról is letölthető a kárfelvételi lap, amelyen a részleteket, kapcsolatfelvételi adatokat kell megadni. A Groupama Biztosító saját kárszakértői hálózattal rendelkezik, így a bejelentést követő 5 munkanapon belül felméri a káresetet. Egyeztetnek az országos meteorológiai szolgálattal, hogy az időjárási jelenségek összhangban voltak-e a bejelentéssel, majd – ha a kárkép indokolja – még egy alkalommal, egyeztetett időben helyszíni szemlét tartanak, közvetlenül az aratás előtt is. Ezek alapján állapítják meg a végleges kártérítés mértékét.

Milyen határidőkre ügyeljünk, ha szeretnénk a maximumot kihozni növénybiztosításunkból?

A területalapú támogatások igénylésekor kell nyilatkozni (pályázni), hogy szeretnénk-e kötni díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást. Mindenképp írjuk azt, hogy igen! Ettől még nem kötelező később mezőgazdasági biztosítást kötnünk, de ha nem pályázunk, akkor nem vehetjük idénybe a díjtámogatást!

A növénybiztosítási szezon márciusban startol, díjtámogatott biztosítások kötésére május végéig, hagyományos növénybiztosítások megkötésére június 15-ig van lehetőség!

Kit keressünk a mezőgazdasági biztosítás megkötéséhez?

Az IKR Agrár Kft.-n keresztül igényelhető kedvező növénybiztosítási szerződések megkötéséhez az IKR Agrár területileg illetékes üzletkötőit keressük, de kérhetünk ajánlatot központilag a cég megújult honlapjáról is: https://ikragrar.hu/novenybiztositas