Lezajlottak a kalászos fajtabemutatók, megtörtént a betakarítás, a gazdák várják az alkalmas pillanatot az értékesítéshez, és már itt is van a következő kalászos szezon. Elégedett voltam a terméssel? A szomszéd gazdának bejött? Meggyőzött, amit olvastam róla? Bőtermő, vagy Prémium minőséget adó fajtát válasszak? Megosszam esetleg a területeimet, ha igen, milyen arányban? Fajtát kell választani, de melyiket? Miért pont azt?

Mitől bőtermő egy fajta?
A Karintia Kft. olvasatában azok a pannon régióra nemesített, szélsőséges körülmények között is teljesítő, 10 tonnás, de legalább is az azt megközelítő terméspotenciállal rendelkező, betegség-ellenálló képességükben kimagasló fajták, amik a magas termésátlag ellenére képesek étkezési minőséget produkálni. A Karintia Kft. az ALORA bőtermő őszi árpa, a POLEGO bőtermő őszi tritikálé mellett 4 ilyen őszi búza fajtát is fel tudott idén sorakoztatni.

A Karintia Kft. nemzetközi fajtabemutatójaA Karintia Kft. nemzetközi fajtabemutatója

Az ALORA őszi árpánkkal senkit sem állítunk döntéskényszer elé. Az ALORA ugyanis bőtermő, kíváló beltartalmi paraméterekkel. A 10 (!) tonnát megközelítő nagyüzemi terméseredményeivel (Felsőnyék: 9,95t !; Felsőmocsolád: 8,5t; Nagyberény: 8,6t, Enying: 8,35t) nem talált legyőzőre.

A POLEGO tritikálét termesztők az idei nagyüzemi terméseredményei mellett (pl. Nagydobsza: 7,2t; Kemenesmagasi: 6,7 t), köszönhetően a feltűnően egészséges állománynak a gombaölőzést is megspórolhatták.

Terméseredmények a Nemzeti Agrárgazdasági  KamaránálTerméseredmények a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

A bőtermő őszi búza négyes fogatunk „vezérfajtája”, a 10 tonnás búzaként köztudatba került BALATON őszi búzafajta, idén is sok értékes helyezést zsebelt be. A teljesség igénye nélkül büszkék vagyunk a nagyüzemi körülmények között megrendezett 2015. évi NAK termésverseny 1. helyezésére, ahol egyedül a BALATON volt képes 10 tonna feletti termés elérésére, mindezt 11% fehérjetartalom mellett. A népes Nagylózsi Növény Kft. terméskísérletében szerzett 2. helyezés 12,1% fehérjetartalommal és a Dalmandon beállított 68. fajta közül elért 2. helyezés étkezési minőséggel (!), továbbá az idei 12,03 t-s (!) Iregszemcsei NÉBIH posztregisztrációs szenzációs kísérleti eredmény is a BALATON kiemelkedő genetikáját igazolja.

A 2014. évben bemutatkozó új őszi kalászos bőtermő fajtánk, a BAROK a Várong-Hőgyész 45 db őszi búzát felsorakoztató igazán színvonalas kalászos kísérletben 1. helyezést ért el, 13,4% (!) fehérjetartalom mellett! A Nagylózsi Növény Kft. kísérletét idén ugyancsak a BAROK őszi búza fajtánk nyerte, 10 tonna feletti terméseredménnyel és étkezési minőséggel!

A PEDRO bőtermő őszi búzánk a BALATON új kihívójaként több kísérletben is megszorongatta vetélytársát, a Várong-Hőgyész kísérletben pedig sikerült meg is előznie azt. A magas terméseredményt csak tovább tetézte a 13,3%-os fehérjetartalma. A fajta iránt nem véletlen a kiemelkedő érdeklődés.

Terméseredmények Magyaratádon

Terméseredmények Magyaratádon

A bőtermő négyes fogatunk GAUDIO fajtája nem véletlenül kapta a „szálkás BALATON” jelzőt. A BALATON egyetlen hátrányaként említhető, hogy szálkacsonkos, így erősen vadkáros területre nem ajánljuk a vetését. A kiváló Probstdorfi nemesítő gárda válasza erre a GAUDIO, ami a BALATON bőtermő képességét szálkás kalászokkal éri el. Ezt a képességét a Baki Arocentrum kísérletében is bizonyította, ahol termésátlagban a BALATON mellett a hibridbúzákat is sikerül megelőznie.

Mitől prémium egy fajta?
A Karintia Kft. olvasatában azok a pannon régióra nemesített, szélsőséges körülmények között is teljesítő magas fehérjeminőséget (!) produkálni képes, betegség-ellenálló képességükben kimagasló, modern genetikát magukba hordozó fajták, amik a magas fehérjetartalom és a magas fehérjeminőség ellenére képesek magas terméseredmény elérésére is. A Karintia Kft. 5 őszi búza fajtát ajánl ebben a szegmensben.

Az idei évben az aratás még javában zajlott, amikor már látni lehetett a prémium minőség iránt mutatkozó kiemelkedő érdeklődést. Meggyőződésünk, hogy Magyarország öt millió tonna körüli búza termésének jövője hosszú távon a minőségben rejlik. A FRIDOLIN, a FULVIO és a PEPPINO évek óta töretlen húzófajtái a prémium fajtakínálatunknak. Legfontosabb erényeik a kiemelkedő, prémium minőség mellett megbízhatóságuk, és a könnyebb értékesíthetőségük.

Miért? Az olaszországi malmok már név szerint keresik ezeket a fajtákat. Igaz, a FULVIO 9,1 tonnás Nagylózsi kísérleti eredménye láttán akár a bőtermő kategóriában is megállná a helyét. A 2 új prémium minőséget adó fajtánk közül a MIDAS a Várong-Hőgyész kísérletben produkált kiemelkedő 16,1% fehérjetartalmával és 8,29 t termésátlagával hívta fel magára a figyelmet. A Dalmandi kísérletben a MIDAS fajtánk pedig 8,38 tonnás étkezési minőségével bizonyított. Az ADESSO prémium fajtánkat, köszönhetően a kiemelkedő fehérjeminőségnek, sikerült már most bevezetnünk hazánk legnagyobb felvevő piacára, Olaszországba. A Nagylózsi Növény Kft.-nél beállított minőségi kíséret is bizonyította ezt a képességét, a 14%-os fehérjetartalommal elért 48 fajta közül a 2. helyével.

Terméseredmények Nagylózson

Terméseredmények Nagylózson

A Karintia Kft. kalászos vetőmagjai készre gyártásánál 2014-ben úttörő jelleggel először alkalmazta csávázással egy menetben a mag felületére felvitt magtrágyás kezelést, amelyet a nagy sikerre való tekintettel az idei évben is alkalmaztunk. Mind a standard, mind a profi védelemben részesült tételek a csíranövény fejlődése szempontjából legfontosabb mikroelemeket - Fe, Mn, Cu, Mo, B, Zn - plusz forrásként a magtrágyából is megkapják, ezáltal még inkább biztosított az elvetett állomány korai egyöntetű fejlődése, amely a télre való sikeres felkészülés elmaradhatatlan feltétele.

A fajtaválasztás több kell, hogy legyen egy rutinszerű döntésnél. Az általános szempontok mellett meg kell találni egy „egészséges egyensúlyt a bőtermő és a magas minőséget adó prémium fajták között". Nem szabad elfelejtkeznünk a 2014-es év sárgarozsda pusztításáról sem. A sárgarozsda elleni küzdelem legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldása továbbra is a megelőzésben, tehát a fajtaválasztásban rejlik. A megfelelő döntéshez kulcsfontosságú a naprakész tájékozódás. A gyorsabb, hatékonyabb szakmai információszerzés érdekében a www.karintia.hu honlapunkat napi szinten, a legaktuálisabb piaci információkkal frissítjük. Számos, kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére a 2015-ös évben is!

A Karintia Kft. minden gazdának körültekintő fajtaválasztást és sikeres gazdálkodást kíván!
Kérdése van? Látogasson el weboldalunkra vagy keresse munkatársainkat!

Karintia