A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

A hibrid választás is egy jó lehetőség, hogy a változó viszonyokhoz alkalmazkodóbb hibrideket vetve javítsuk az esélyeinket. A nagyobb napraforgó termelő országok, mint Franciaország vagy Ukrajna, legalább 3 zónát különítenek el észak-dél irányban és azokba eltérő hibridcsomagot javasolnak, általában tenyészidő alapján. Magyarország méretben kevésbé tagozódik, de itt is jelentős környezeti különbségekkel találkoztunk, de inkább Kelet-Nyugat irányba, amelyet mindannyian láthattunk, ha átutaztunk az országon. Markáns eltérést találunk esőben, hőmérsékletben és a hőségnapokban is. A hibrid választásnál hasznos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

napraforgó

Az univerzális jó alkalmazkodó képességű hibridek általában a középvonalon helyezkednek el és változatos viszonyok között is megbízhatóan tudnak teljesíteni – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A Syngenta nemesítői, amikor ígéretes hibrideket nemesítenek, a tesztelés során, szinte mindig van a hasonló hibridek között olyan, amely egyedibb jellemzőkkel bír. Ezek az eltérések legtöbbször vegetatív/generatív tengely mentén helyezkednek el. A generatívak nagy terméspotenciállal bírnak, de talajra, termőhelyre igényesebbek, kevésbé agresszív gyökérzettel rendelkeznek, a lombozatuk gyorsabban szárad és érik be. A magas termőképesség érvényre jut, ha elegendő tápanyaghoz, vízhez jutnak és nem éri őket sérülés, jelentős környezeti stressz. Ezek az intenzív hibridek. A vegetatívabb típusok rugalmasabban reagálnak a negatív hatásokra, azokat jobban tűrik, kevésbé szenvedik meg, az erőteljesebb gyökérzetüknek köszönhetően jobb a víz és tápanyag önellátó képességük.

Az univerzális jó alkalmazkodó képességű hibridek általában a középvonalon helyezkednek el és változatos viszonyok között is megbízhatóan tudnak teljesíteni. Ilyen hibridünk a SY Bacardi, amely nem véletlenül lett a 2021-ben legnagyobb zsákszámban eladott hibrid (Kynetec 2021 napraforgó vetőmag panel). Azonban az olyan évek, mint a 2022, a klímaváltozásnak köszönhetően ismétlődhetnek, így egyes területeken el kell térni a középvonaltól a területek elhelyezkedése, talaj és egyéb sajátosságok szerint.

Generatív

Középvonal

Vegetatív

SY Fergus SY Bacardi SY Michigan

alacsonyabb, pár nappal rövidebb tenyészidő


kiegyensúlyozott


kicsit magasabb, néhány nappal hosszabb érésidő

Az új SY Fergus és SY Michigan linolsavas, Clearfield® Plus hibridek 2023-as szezonban már kereskedelmi forgalomban elérhetőek a közkedvelt SY Bacardi hibridünk mellett.

Az új hibridek peronoszpóra ellenállósága is erősebb, M9-es besorolású, amelyekre egyre nagyobb szükség van. A napraforgó jó piaci pozíciója miatt egyre nő a napraforgó területe hazánkban, így egyre nagyobb eséllyel kerül olyan táblára, ahol a peronoszpóra fertőzés kockázata magasabb. Ilyenkor a teljes körű ellenállósággal rendelkező hibridek választását ajánljuk, kiegészítve a kémiai védekezés adta lehetőségekkel (több hatóanyaggal csávázott vetőmag).

A magas olajsavas (HO) szegmensben fordított a helyzet, mivel eddig a két szélső kategóriában biztosítottunk hibrideket és hiányzott az univerzális. 2023-ban azonban már elérhető a SY Barilio, amelyet már mi is vártunk. Az alábbi hibridek a magasolajsavas Clearfield® szegmensbe tartoznak és teljeskörű peronoszpóra ellenállósággal (M9) rendelkeznek.

Generatív

Középvonal

Vegetatív

SY Excellio SY Barilio SY Expert

alacsonyabb, pár nappal rövidebb tenyészidő


flexibilis termőhelyre

kicsit magasabb, néhány nappal hosszabb érésidő


A SY Barilio (NX92246) kiválóan szerepelt mind a NÉBIH, mind Syngenta 2021. évi kísérletekben (1. és 2. ábra)

1.ábra NÉBIH eredmények, korai kezelt IMI hibridek, 2021, Magyarország – forrás: Syngenta Magyarország Kft.

2.ábra Syngenta mezoparcellás fejlesztői kísérlet, HO hibridek, Magyarország 2021, (5 helyszín) – forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A magas olajasavas Express®-toleráns vegetatív szegmensét is erősítjük a szintén piacra kerülő NX12298 kódú hibridünkkel, amely a linolsavas Surelihez hasonló terméspotenciállal rendelkezik (3.ábra). A végleges nevét a hibrid 2023 tavaszán kapja meg.

Generatív

Vegetatív közeli

Vegetatív

Sumerio HTS NX12298 Suvango HTS

alacsonyabb, rövidebb tenyészidő

flexibilis, magas, erőteljes gyökérzet

magas, közép-korai, erős gyökerek

Az NX12298 egyesíti magában a két szomszédos hibrid előnyös tulajdonságait. A hibrid változatos talajviszonyok között is magas termésre képes. A kiemelkedő olajtartalma okán érdemes olajprémiumra szerződni.

3.ábra Syngenta mezoparcellás fejlesztői kísérlet, HO hibridek, Csátalja, 2022 (26 hibrid) – forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A szélesedő Syngenta hibrid ajánlattal lehetőséget biztosítunk a termelőknek, hogy a stabilitás jegyében az adottságaikhoz legjobban illeszkedő hibridet választhassanak.

A képek önmagukért beszélnek (fotók: Dávod, 2022)

napraforgó

A napraforgó hibrideinkről bővebben itt olvashat: https://www.syngenta.hu/products/search/seed/category/napraforgo-2736

További információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el weboldalunkra.

Szeleczki Attila

fejlesztőmérnök

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.

Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.

Express® a FMC bejegyzett védjegye.