A Michigani Állami Egyetem (MSU), Szendrei Zsófia entomológia professzor irányításával egy speciális kutatási programot indított be, amelynek célja a burgonya kártevőinek mérgező vegyszerek nélküli irtása, illetve gyérítése – írja a canr.msu.edu.

Hozzáteszik, hogy az MSU Rovartani Tanszéke 6 millió dolláros támogatást kapott az USA Mezőgazdasági Minisztériumától (USDA), illetve a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Intézettől (NIFA). Ezt a támogatást a termelőkkel és a burgonyaipar képviselőivel folytatott egyeztetések alapján szavazták meg 2020-ban.

Az új rovarirtási módszerek keresésének azért van különösen nagy jelentősége, mert a kártevő rovarok még a legerősebb inszekticidekkel szemben is könnyen rezisztenssé válnak, és több milliós károkat okoznak a burgonyaföldeken, miközben a mérgező vegyszerek (főleg a neonikotinoidok) súlyosan károsítják a hasznos rovarállományt, sőt az élővizekbe jutva a halakat is.


A környezetkárosodás az államban már olyan mértéket öltött, hogy egyes vállalkozások és élelmiszer-kiskereskedők leállították a neonikotinoidok felhasználásával termesztett termékek értékesítését a beporzók és a környezet védelme érdekében.

A Szendrei Zsófia által vezetett kutatócsoport eredményei biztatók, így remélhetőleg hamarosan sikerül kiváltani a leginkább mérgező vegyszereket, amit a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) is egyre jobban szorgalmaz.

Indexkép: Shutterstock