Több mint két évtizedes együttműködéssel a nagy konzervgyárakkal az ipari paradicsom- és zöldborsótermesztésben a Szarvas térségében dolgozó Roszik Attila úgy látja, ma egyértelműen az újgenerációs nitrogénműtrágyák kedveznek a nyereségnek. A termelő szerint csak ezek hatóanyag-tartalma marad meg extrém évjáratban a talajban. Az inputanyagárak megsokszorozódása miatt a termelő szerint pedig „ma nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kivitt nitrogén csak úgy elszálljon a szélben".

A tét nagy, különösen nagygazdasági méretekben. Ugyanis, ha lemondunk a prémium műtrágyákkal végzett tápanyagpótlásról, gyakorlatilag minden eszközünk oda, hogy ellensúlyozzuk az extrém időjárást. Több mint 150 hektáron végezve szántóföldi zöldségtermesztést ez olyan 100%-os kitettséget jelentene, amivel egy évben 600-800 millió forint forogna kockán.

Roszik Attila épp azért figyelt fel az ICL műtrágyákra, mivel a plusz technológiával készülő tápanyagokkal még extrém évben is nagyobb biztonságban lehet a termés. Az eredményesen használt műtrágyafajtákról, üzemi eredményekről kérdeztünk.

Roszik Attila földjein bőségesen visszahozták az árukat az ICL Agromaster burkolt NPK műtrágyák

Roszik Attila földjein bőségesen visszahozták az árukat az ICL Agromaster burkolt NPK műtrágyák –  fotó: Roszik Attila

Szabályozott tápanyagleadás: csúcsminőségű termés, kiszámíthatóan

A Morokó Farm Kft. zömében közepesen kötött réti talajokon dolgozik Szarvas térségében. Az 1750 hektáros területből 150 hektár csak az ipari paradicsomé az olyan klasszikusok mellett, mint az árpa, búza, kukorica vagy a napraforgó. Zöldségek terén még a zöldborsótermesztés meghatározó, ezekkel a termelő olyan partnereknek szállít be, mint az Univer vagy a Bonduelle. A változó környezeti feltételek mellett meglátása szerint kelleni fognak az ICL műtrágyák is, hiszen a nagy felvásárlók csak első osztályú árut vesznek át, ennek megtermeléséhez pedig olyan technológia kell, ami mostoha évben is beválik, ráadásul költséghatékony.

„Néhány éve a magyar zöldségtermesztők még 15 milliós piacra dolgoztak, ma az ágazat inkább a fennmaradásáért küzd. Friss zöldséggel, gyümölccsel ugyanis nincs idő úgy kivárni a kedvező piaci fordulatokat, mint egy kalászos gabonával. A költségek azonban itt is a többszörösére nőttek. A felvásárlásig tartó 100%-os kitettség miatt épp ezért arra törekszünk, hogy a műtrágyákkal csökkenteni tudjuk a költségeket, minimalizáljuk a kockázatokat még szélsőséges időjárásban is. Illetve kiemelt szempont számunkra a tápanyagminőség, hiszen a konzervgyári partnerek komoly elvárásokat támasztanak a termés iránt: a cukorsavarányt, a likopintartalmat és a színt mind előírások szabályozzák. Ezen a téren jó véleményünk van az ICL műtrágyákról. A szulfátos tápelemek, az optimális mikroelem-kiegészítés és a szabályozott tápanyagleadás hármasával ezek teljesülnek nálunk. Ráadásul, ma szinte azon az áron szerezhető be ez a prémium tápanyag, mint bármelyik konvencionális műtrágya” – meséli elöljáróban Roszik Attila.

Nagyobb termés. Kevesebb munkaóra. Jó hektárköltség. Roszik Attila bízik az ICL műtrágyákban

Nagyobb termés. Kevesebb munkaóra. Jó hektárköltség. Roszik Attila bízik az ICL műtrágyákban – fotó: Roszik Attila

Szabályozott-tápanyagleadással egyszerűbben érhető el a kiváló minőségű termés

Szabályozott-tápanyagleadással egyszerűbben érhető el a kiváló minőségű termés – fotó: Roszik Attila

Termésből több, munkaórából kevesebb, jó hektárköltséggel: Agromaster burkolt NPK műtrágyák

Az ipari paradicsom táplálása jó szakmaiságot követel meg: a növény nitrogénellátását egész évben biztosítani kell, de ehhez el kell kerülni, hogy a kijuttatásnál az állomány megtörését kockáztassuk a júniusi bokrosodás után, vagy egy túladagolás miatt kötődési problémák vagy a termés elrúgása lépjen fel. Roszik Attilla bevallása szerint az ICL Agromaster burkolt NPK műtrágyák előnyét az adja, hogy a tápanyagokkal mindez egyetlen kijuttatással megoldható.

„Optimális táplálás a lehető legkevesebb buktatóval. Az 1-2 hónapos hatóidejű, szabadföldi alkalmazásra szánt Agromaster 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 összetétel nekünk ezt megadta az ipari paradicsom termesztésében. Június közepén 200 kg/ha dózisban juttatjuk ki a táblákra sorközművelő kultivátorozás közben, így néhány centiméteres fedést biztosítunk a műtrágyának. Még tomboló, 40 fokos hőségben is egyenletesen, szabályozott formában adja le a tápanyagokat. Nem engedjük el vele a szélbe a nitrogént, mint egy hagyományos műtrágyával. Fontos számunkra, hogy a lehető legjobb Brix-értékkel bírjon a termés, ez nálunk 75-80 t/ha üzemi eredménnyel meg is valósítható normál évjáratban. Az eredményeink javításához az idei évtől kipróbáljuk alaptrágyaként szintén az ICL kínálatából az ICL PKpluS ásványi trágya alapú, foszforral dúsított granulált műtrágyákat is. Ezzel a tenyészidőszak elején lényeges foszforpótlást és a virágkötéshez elengedhetetlen kénpótlást szeretnénk prémium tápelemhatással biztosítani. A kén a PKpluS-ban szulfátos formában, ráadásul kimosódásnak is ellenálló, 60 napos hatástartammal van jelen, épp ezért sokat várunk ettől a terméktől is.”

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák előnyei között találjuk:

  • A részben (31%-ban) burkolt nitrogéntartalmú műtrágya aszályban vagy súlyos esőzések idején is kisebb nitrogénveszteséggel dolgozik, mint egy hagyományos NPK termék.
  • A burkolat E-max technológiája napi szinten szabályozza a tápanyag-felszabadulást, így csak akkor bocsájt ki tápelemeket, amikor a növény amúgy is igényli azokat.
  • Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák számos kultúraspecifikus összetételben érhetőek el a piacon – a műtrágyák között van 1-2, 2-3, és 5-6 hónapos hatóidejű változat is.

Általános kijuttatási dózis javaslat:

  • Szántóföldi növényeknél 200-500 kg/ha. Az Agromaster 40-0-5 és Agromaster 43-0-0 összetételeknél 200 kg/ha.
  • Zöldségféléknél 400-500 kg/ha.
  • Szabadföldi faiskolák esetén 300-500 kg/ha.

Az ICL műtrágyákhoz ingyenes szaktanácsadás kérhető Magyarországon Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél!

Az ICL műtrágyákhoz ingyenes szaktanácsadás kérhető Magyarországon Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél! – forrás: ICL SF Magyarország

Régiós gyártás, gyors beszerezhetőség és ingyenes szaktanácsadás a magyar termelőknek!

Amennyiben egy gazdálkodó a bőség zavarával küzd, hogy megtalálja a saját talajaihoz, termesztett kultúráihoz ideális ICL műtrágya-összetételeket, számíthat Rácz Gáborra, az ICL magyarországi szakértőjére. A növényvédelmi szakmérnök végzettségű területi képviselő segítségével ingyenes szaktanácsadás érhető el az ICL termékekkel kapcsolatban a magyar gazdáknak. A műtrágyagyár termékei itthon csak viszonteladói partnereken keresztül érhetőek el, de Rácz Gábortól készletekről, árakról kérhető tájékoztatás a termékek esetében.

Az ICL műtrágyagyár új regionális üzemmel bővül Eszéken. Az itt előállított Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal azonnal képes akár több kamionnyi léptékben is gyorsan kiszolgálni a magyar partnereket! A gyárban számos Agromaster összetételt állítanak elő egyedi foszfor- és káliumarányokkal, így eltérő talajadottságokhoz, kultúrákhoz is megtalálható a megfelelő műtrágyatermék.

Az ICL műtrágyákkal kétszeresen is igaz, hogy a gazdáknak megéri a minőséget választaniuk! Az Agromaster 40-0-5 vagy az új Agromaster 43-0-0 esetében egy hektárra egy menetben kijuttatható 80 kg/ha nitrogén-hatóanyagmennyiséget jelenleg legfeljebb 69 000 Ft-os árszinten beszerezhetik a termelők a viszonteladó partnerektől. Fontos hangsúlyozni, ez egy szabályozott tápanyagleadással dolgozó, 31%-ban burkolt nitrogéntartalmú műtrágya, így sokkal jobb áron dolgozik, mint egy hagyományos nitrogén műtrágya (27% N). A hagyományos tápanyagból ugyanis az azonos hatásfokért – kimosódást, elillanást figyelembe véve– minimum két kijuttatással kell számolnunk 200 kg/ha dózisban, amihez egyszer pluszban hozzá kell tennünk a 7500 Ft-os extra munkadíjat is. Az Agromaster műtrágya 69 000 Ft-os teljes hektárköltségével végül a hagyományos nitrogénműtrágya 76 000 Ft + 7500 Ft plusz kijuttatási költsége néz szembe. A matematika egyértelmű: növényeknek és gazdáknak is az Agromaster használata éri meg jobban.”

tavaszi akció

Forrás: ICL SF Magyarország

Tavaszi Műtrágya Start Akció az Agromaster műtrágyákra az Univerzál-Plusz Kft-nél!

A lendületes tavaszi fejlődés biztosításához az Agromaster burkolt NPK műtrágyák új 43-0-0 összetételű tápanyagát a tavasz egyik legkedvezőbb hektárköltségével szerezhetik be most a gazdák az ICL műtrágyagyár viszonteladó partnerei közül az az Univerzál-Plusz Kft.-nél!

A bevezető akcióról és a további kondíciókról az UNIVERZÁL-PLUSZ Kft. elérhetőségein tájékozódhat. Email: csorbasandor2@gmail.com, telefon Csorba Szabolcs: +36 30 256 2002, telephely: 4400 Nyíregyháza, Tokaji u. 3.

www.univerzalplusz.hu

További termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért keresse Rácz Gábort, az ICL területi képviselőjét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

Telefon: +36304881479

Email: gabor.racz@icl-group.com